Vrah amerických novinářů je mrtev. Policie motiv jeho činu prošetřuje

V americké Virginii se sešli lidé na několika pietních akcích na počest dvou zastřelených novinářů místní televize. 24letá reportérka a 27letý kameraman zemřeli při útoku přímo během živého vstupu v ranním vysílání. Střelec o několik hodin později obrátil zbraň proti sobě. Podle policie šlo o bývalého zaměstnance stanice, který před dvěma roky dostal výpověď.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie prošetřuje motiv útočníka, který zastřelil dva americké novináře

Policie prošetřuje motiv útočníka, který zastřelil dva americké novináře | Zdroj: Reuters

„Naše policistka potvrdila, že vidí vůz podezřelého," informovala policie. Muži zákona pak zastavili dopravu na silnici.

Přehrát

00:00 / 00:00

V zanechaném dokumentu střelec uvedl, že se v něm hromadil hněv, informuje zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Řidič ale dál pokračoval v cestě, až později sjel ze silnice na násyp, kde zastavil.

Policisté pak přistoupili k autu a zjistili, že muž uvnitř má zranění střelnou zbraní. "Vrtulník převezl podezřelého do nemocnice, kde lékaři konstatovali jeho smrt," uvedl šerif Bill Overton.

Policie si podle něj není jistá motivem. Je prý ale zjevné, že byl Vester Flanagan nějakým způsobem narušený. Jeho kolegové americkým médiím řekli, že s ním bylo velmi obtížné vyjít. Právě kvůli jeho vznětlivosti ho stanice WDBJ7 propustila.

Svůj čin Flanagan nahrál na mobilní telefon a video uveřejnil na sociálních sítích, které jeho účty okamžitě zablokovaly.

Fax od vraha

Televize ABC potvrdila, že dostala 23stránkový fax odeslaný pod jménem Bryce Williams, což byl profesionální pseudonym Flanagana. Jak píše, hromadil se v něm hněv, protože byl v někdejší práci byl vystavený rasismu a homofobii.

Od roku 1968 zemřelo při násilných činech se zbraněmi víc Američanů než na bitevních polích ve všech válkách v celé americké historii. Každého půl roku navíc zemře při vraždě nebo sebevraždě střelnou zbraní víc Američanů, než jich zemřelo dohromady za posledních 25 let při všech teroristických útocích i válkách v Afghánistánu a Iráku. Informuje o tom list New York Times.

Bývalý reportér také vyjádřil obdiv adolescentům, kteří v Coloradu v roce 1999 postříleli 13 lidí na střední škole Columbine. Zbraň si pořídil krátce po střelbě v černošském kostele v Charlestonu.

Nejnovější případ násilí, který se tentokrát odehrál dokonce v přímém televizním přenosu, oživil debatu o pravidlech držení střelných zbraní. Podle Bílého domu útok potvrzuje, že je potřeba je zpřísnit.

Střelba ve Virginii: reportérku a kameramana zabil jejich bývalý kolega

Číst článek

Lidé u sídla v regionálního televizního kanálu WDBJ7 kladou květiny k pietnímu místu | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme