Dvě koruny na splácení státního dluhu. Prezident si váží i malých částek

Státní dluh je díky prezidentskému fondu zatím o pět milionů nižší. Dvakrát se za nashromážděné peníze koupily státní dluhopisy, které posléze Miloš Zeman společně s ministrem financí Andrejem Babišem z hnutí ANO znehodnotili. Hlava státu pravidelně na účet posílá třetinu svého platu, na účtu ale přistávají různé částky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolik by strany měly vynakládat na volební kampaň?

Kolik by strany měly vynakládat na volební kampaň? | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Částky, jako jsou dvě koruny a 72 haléřů nebo sedm korun a 77 haléřů. I ty se pravidelně, kromě některých vyšších příspěvků, objevují na účtu prezidentského nadačního fondu.

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka si Miloš Zeman váží každého obnosu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Každá koruna dobrá. Pro někoho klišé, pro prezidentský fond na splácení státního dluhu fakt

„Jeden z přispěvovatelů, který pravidelně přispívá velmi drobnými částkami, ale vzhledem k tomu, že se nehradí poplatek za tyto převody po dohodě s příslušným bankovním ústavem, tak třeba i tato položka jde ve prospěch splácení státního dluhu. Pan prezident je rád i za tyto drobné položky,“ uvedl Ovčáček.

Ten také dodal, že sám poslal na účet 15 tisíc korun. Jsou to prý peníze, které získal ze soudního sporu s Jiřím Paroubkem.

Peníze na splácení státního dluhu poslal mimo jiné také expremiér a člen rady České národní banky Jiří Rusnok nebo ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Prezident Zeman už dříve poznamenal, že by mělo přispívat víc politiků.

„Je to jakási morální výzva, v některých případech morální facka těm, kdo zodpovídají za zvyšování státního dluhu v minulosti,“ řekl prezident Zeman.

V současné době je na účtu zhruba milion a 60 tisíc korun. Až se na něm sejde určitá částka, prezident opět rozhodne o koupi a následném zničení státního dluhopisu. O výši této částky ale Hrad zatím mluvit nechtěl.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme