Pěstitelé technického konopí právě sklízejí ranou odrůdu. Jak je náročné prosadit se na trhu?

27. srpen 2015

Zájem o technické konopí je čím dál větší. Využívá ho kosmetický, automobilový ale i stavební průmysl. K jeho pěstování se tak po desítkách let opět postupně vrací i zemědělci v Česku. Vedle zelí a například okurek začali technické konopí pěstovat a na německý trh dodávat i pěstitelé na Litoměřicku. Po loňském zkušebním roce, kdy konopí rostlo asi na 12 hektarech, ho letos zaseli na pětinásobné ploše.

Zemědělcům se pěstování vyplatí i přes náročnou sklizeň a sušení. Stroje doplňuje na polích i ruční práce lidí. „Dostříháváme to, co vypadne z pojízdného kombajnu, aby nebyly tak velké ztráty,“ vysvětluje Mirek Medek.

Vůně konopí je cítit do daleka. Lidé se proto u polí často zastavují, zajímají se, co to je a jak se to sklízí.

„Bylo naloženo zhruba dvě tuny konopí. Odváží se to na sušárnu, která jede 24 hodin denně. Tato odrůda vyrostla zhruba do 170 centimetrů. Víc se nedostala letos, díky tomu suchu, které bylo. Jsou tu ztráty, počítáme 15 až 20 procent úbytek,“ vysvětluje ředitel Severofruktu František Šiška.

Zpracování technického konopí

Rané konopí ještě utrhnout jde, protože vlákno ještě není úplně vyzrálé. Sklizeň je ale i tak dost náročná.

„Jde o to, abyste sklidili vršek a nepoškodili spodek, což jsou dvě funkce, které musíte jedním strojem udělat. Těch systémů je mnoho, my jsme se inspirovali v Holandsku. Jsou to velké náklady, které do toho musíte vložit a opravdu je to náročné,“ popisuje sklizeň konopí Šiška.

Sklizeň rané odrůdy bude trvat ještě zhruba týden a v půlce září pak zemedělci začnou sekat pozdější odrůdy.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio