EK by mohla do konce roku navrhnout zrušení víz pro Ukrajince

Evropská komise by mohla do konce roku navrhnout, aby měli Ukrajinci možnost cestovat do Evropy bez víz. Po schůzce s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem to řekl předseda komise Jean-Claude Juncker. Případný návrh komise by pak ještě musely schválit členské země Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinského prezidenta Petra Porošenka uvítal v Bruselu Jean-Claude Juncker

Ukrajinského prezidenta Petra Porošenka uvítal v Bruselu Jean-Claude Juncker | Zdroj: Reuters

Evropská komise podle Junckera doufá, že bude moci zrušení víz do konce roku skutečně navrhnout. Ukrajina podle něj udělala obrovský pokrok v plnění podmínek pro přiznání bezvízového styku.

Ukrajina ještě musí podle šéfa EK v některých věcech přidat, především v boji proti korupci. Juncker ale věří, že i tady ukrajinská vláda podmínky splní. Po případném návrhu Komise pak dostanou slovo členské státy, jejichž souhlas je ke zrušení víz nutný.

Přehrát

00:00 / 00:00

O schůzce mezi šéfem EK Jeanem-Claudem Junckerem a ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem mluvil bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Nemůže se ale kvůli současné uprchlické krizi stát, že země Unie nebudou chtít s vízy pro Ukrajince skoncovat? Juncker ani na vteřinu nepochybuje, že pokud Ukrajina skutečně splní podmínky, státy Unie návrh na zrušení víz schválí. Tento problém totiž podle něj s otázkou uprchlíků nijak nesouvisí.

Řada expertů ale varuje, že politicky může být pro země osmadvacítky velmi těžké přiznat Ukrajincům bezvízový styk za situace, kdy z východu země kvůli bojům uprchly stovky tisíc lidí. Ti by mohli potenciálně žádat o azyl ve státech Unie.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko namítá, že Ukrajina není z hlediska migrace pro Unii žádným problémem, že k žádné migrační vlně Ukrajinců nedojde.

Rusko dle Junckera nedělá dost pro příměří

Porošenko zároveň opět tvrdě kritizoval Rusko za to, že podle něj neplní mírové dohody z Minsku a stále poskytuje proruským rebelům na Ukrajině vojenskou pomoc. Moskva odmítá, že by do konfliktu zasahovala.

Ruská parlamentní delegace zrušila cestu do USA, její šéfka má problém s vízem

Číst článek

Také předseda Evropské komise ale Rusko vyzval k plnění příměří. Dodržování příměří je podle něj úkol pro všechny strany. Juncker ale Rusko výslovně zmínil jako aktéra, který stále nedostál všem svým závazkům.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme