Americký vojenský konvoj projede Českem mezi 9. a 14. zářím

Zářijový konvoj americké armády na cvičení do Maďarska projede Českem ve třech proudech mezi 9. a 14. zářím. Každá z jednotek přenocuje ve Vyškově, v Česku tak stráví nejvýše dva dny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příjezd amerického konvoje k ruzyňským kasárnám

Příjezd amerického konvoje k ruzyňským kasárnám | Foto: Filip Jandourek

Ministerstvo chce další informace zveřejnit po pondělním projednání na vládě. Podle informací ČTK je hlavní přesun naplánován na 13. a 14. září.

Přesun, nazvaný Danube Ride (Dunajská jízda), 2. mechanizovaného pluku z bavorského Vilsecku na cvičení NATO Brave Warrior 2015, by měl zahrnovat maximálně 550 osob, 150 vozidel a 54 návěsů.

Trasa povede přes Rozvadov, Ostrov u Stříbra, Prahu, Bernartice, Brno a Vyškov do Lanžhotu na slovenských hranicích.

Jednotky budou ještě rozděleny do několika kolon, aby nebránily provozu na dálnicích a rychlostních komunikacích, po kterých pojede.

Za první pololetí letošního roku se přes území ČR podle mluvčího ministerstva obrany Petra Medka uskutečnilo 3727 tranzitních průjezdů a přeletů příslušníků ozbrojených sil jiných států, z toho 3622 leteckých.

Po pozemních komunikacích se přes Česko v 18 silničních proudech a 87 samostatných přesunech přepravilo 1277 zahraničních vojáků.

Českem podobný americký konvoj projel na přelomu března a dubna. Vzbudil tehdy značný zájem veřejnosti. Zprvu se ozývaly spíše kritické hlasy lidí z okruhu spolků sympatizujících s Ruskem. Při samotném průjezdu ale americké vojáky vítaly tisíce jejich příznivců, a to ve městech, kde přespávali, i kolem silnic, kudy projížděli.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme