Na základních a středních školách se zkouší, někteří žáci musejí složit reparát

Na základních a středních školách musí učitelé ještě před začátkem školního roku zkoušet. Tisícovky studentů dnes čeká reparát. Pokud na vysvědčení dostali pětku z jednoho nebo dvou předmětů, mohou si známku opravit. Často to ale znamená zkažené léto s učebnicemi v rukou a následnou ústní zkoušku. Pokud jim druhá šance nevyjde, budou muset ročník opakovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na soukromé mladoboleslavské škole maturují poprvé v Česku studenti bez předchozí docházky

Na soukromé mladoboleslavské škole maturují poprvé v Česku studenti bez předchozí docházky | Foto: Filip Jandourek

Sedmnáctiletý Filip Podbrodský studuje Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Praze 2. Propadl z předmětu elektronika a mikroelektronika.

„Jsem takový líný člověk, tak jsem se neučil,“ říká Filip, „když se člověk neučí, tak propadne.“ Známku si ale nakonec v rámci reparátu opravil a může jít do třetího ročníku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na základních a středních školách se zkouší, někteří žáci musejí složit reparát. Natáčela redaktorka Veronika Hlaváčová

Učení věnoval celé prázdniny. Studoval tři hodiny denně, a ke konci dokonce šest. Doučování prý neměl a všechno zvládl sám.

Naopak student Vojtěch Procházka, kterému nejde matematika, si doučování domluvil. K reparátu ho pak doprovodila maminka Renata: „Přišla jsem ho podpořit, aby tady neseděl chudák sám.“

Když se dozvěděla, že její syn bude muset složit reparát, tak z toho radost neměla: „Hlavu mu ale za to trhat nemůžu, protože to učení je opravdu těžké a předmětů je spousta. Holt jeden nezvládl.“

K reparátu může jít školák, který dostal na vysvědčení maximálně dvě pětky. Pokud měl nedostatečných víc, musí opakovat ročník. Takových žáků základních škol bylo v uplynulém školním roce přes 6200. Středoškoláků víc než 11 700.

Na Střední průmyslové školy elektrotechnické v pražské Ječné ulici je nejčastějším předmětem, kvůli kterému se školáci musí o prázdninách učit, matematika.

Podle zástupce ředitele Luboše Raška u nich v létě míří k opravné zkoušce každý desátý student.

Statistiky, kolik studentů ze základních a středních škol v srpnu musí k reparátu, ministerstvo školství nevede.

Existují ale přesné počty studentů, kteří budou muset jít v září k opravným maturitám. Ty státní neudělala téměř čtvrtina z celkových zhruba 65 tisíc maturantů. Hned po němčině jim problémy dělala právě matematika.

Eva Šubrtová z Prahy, která počítání učí už děti ve školce, vidí problém i v pedagozích a jejich přístupu k výuce:

Státní maturita (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Je to smutné, ale do první třídy přichází většina dětí velice motivovaných. Na školu se těší a těší se, že se budou učit. Mnoho učitelů si asi neuvědomuje, že chyba je na jejich straně. Děti jsou plné zájmu a úkolem dobrého učitele je ho využít a nasadit na něj věci, které je chce učit. Když je učíme formální spoje zpaměti, kolik je tři plus tři, tak to pro ně začne být brzy nuda a motivace se ztratí.“

Učitelé ale často kritizují naopak přístup žáků. Stěžující si na jejich nepozornost a nezájem. Třeba podle Asociace ředitelů gymnázií české děti nebaví škola obecně.

Anna Jadrná, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme