Provozovatel Klokánků zaplatil dluh u finančního úřadu a chce začít čerpat dotace

Fond ohrožených dětí, který provozuje Klokánky, uhradil skoro osmimilionový dluh finančnímu úřadu. Teď už jen čeká na vystavení potvrzení o bezdlužnosti. Dluhy bránily fondu čerpat dotace od krajů, to by se mělo nyní změnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zařízení pro děti v nouzi Klokánek v Hostivici

Zařízení pro děti v nouzi Klokánek v Hostivici | Foto: Fond ohrožených dětí

Fond předpokládá, že potvrzení o bezdlužnosti z finančního úřadu dostane dnes nebo nejpozději v pondělí příštího týdne.

„Tak, abychom opravdu do konce srpna doručili veškeré potřebné materiály na kraje a mohli čerpat dotace, které nám zadrženy,“ poznamenal šéf fondu Jan Vaněk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministryně Michaela Marksová v rozhovoru pro Český rozhlas potvrdila, že Klokánky mimořádnou dotaci od vlády nedostanou

Kromě finančního úřadu se fond musel vypořádat také s pohledávkou Správy sociálního zabezpečení. Tam se podařilo nepříznivou situaci vyřešit dohodou na splátkovém kalendáři. Dvacetimilionový dluh bude FOD splácet dva roky.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) dnes ujistila, že žádné z 300 dětí umístěných v Klokáncích neskončí na ulici. V případě nutnosti mají kraje pro všechny zajištěná místa v jiných podobných zařízeních.

Šéfka resortu taky zopakovala, že Fond ohrožených dětí mimořádnou dvacetimilionovou dotaci od vlády nedostane. Bylo by to podle ní nespravedlivé vůči stovkám dalších organizací, které poskytují sociální služby.

„V žádném případě to ale neznamená, že by i v této chvíli byl Fond ohrožených dětí, respektive Klokánky, bez státních finančních prostředků, protože pořád ze zákona jde na každé dítě v Klokánku dotace ve výši 22 800 korun za měsíc,“ řekla ministryně ve vysílání Českého rozhlasu.

„Během první půlky tohoto roku obdržel FOD celkem 55 milionů korun a tyto peníze pořád dostává dál. Je to příspěvek na dítě v zařízení vyžadující okamžitou pomoc,“ doplnila.

Klokánky | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme