Letošní léto přálo vodákům na Vltavě. Půjčovny mají rekordní sezonu

30. srpen 2015

Na řece Vltavě je letos v létě rekordní počet raftů a kánoí. Půjčovny zažívají díky horkému létu nejlepší sezonu za několik let. Vltava je navíc už několik týdnů jedinou dobře sjízdnou řekou na jihu Čech.

Šest týdnů v kuse bylo v uplynulých dvou měsících krásné počasí. Na Vltavu mířili vodáci z celé republiky. „Lidé nerušili dlouhodobé rezervace na lodě a k tomu jsme zaznamenávali hodně rezervací na poslední chvíli. Půjčovnám a kempům hodně přálo i to, že ostatní řeky byly suché, prázdné, bez vody,“ říká místopředseda Sdružení půjčoven a kempů na Vltavě Pavel Kolouch.

Půjčovny na Vltavě shodně potvrzují slova o jedné z nejlepších sezon za poslední roky. „Myslím, že tento rok je náročná sezona, máme každý den skoro vyprodáno, jedeme nonstop,“ komentuje Michal Pavlík z půjčovny lodí Maleček v Českém Krumlově.

Některé vodáky ale rostoucí obliba Vltavy odrazuje. Řeka se podle nich stává „jihočeskou vodní dálnicí". Pavel Kolouch vidí větší problém v infrastruktuře podél řeky. „Myslím si, že vodáci si sem přijíždí především odpočinout od všedního stresu. Na řece podle mě není takový problém, když kolem sebe vidí další lodě, ale komplikace nastávají v kempech, kde musí lidé ráno stát frontu na toalety nebo občerstvení,“ vysvětluje.

Na Vltavě, mezi Lenorou a Českými Budějovicemi je více než 30 půjčoven lodí. Všechny se v sezoně uživí. „Vodáků sem tedy jezdí opravdu mnoho. Výhodou je, že tu mají k dispozici kompletní servis, takže se v podstatě nemusí o nic starat,“ dodává Pavel Kolouch.

Sezona na Vltavě nekončí, řeka je sjízdná celoročně.

autor: pfr
Spustit audio