Řecko má novou úřednickou vládu, v jejím čele je žena

Nová řecká premiérka Vasiliki Thanuová dnes jmenovala členy prozatímní vlády. Nejdůležitější křesla v ní obsadili experti, kteří mají důvěru většiny stran. Úřednický kabinet dovede zemi k předčasným volbám ve druhé polovině září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová řecká premiérka Vasiliki Thanuová

Nová řecká premiérka Vasiliki Thanuová | Zdroj: ČTK

Řecký prezident Prokopis Pavlopulos pověřil ve čtvrtek Thanuovou sestavením úřednické vlády, když po demisi předchozího premiéra Alexise Tsiprase již nebyli dva další straničtí vůdci s to sestavit koalici opírající se o nadpoloviční většinu v parlamentu.

Někdejší předsedkyně nejvyššího soudu se stala vůbec první ženou ve funkci ministerské předsedkyně Řecka. V minulosti Vasiliki Thanuová velmi tvrdě kritizovala balíčky škrtů, rozhodně ale podporuje setrvání země v eurozóně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řeckou má novou úřednickou vládu. Její složení a úkoly přiblížila spolupracovnice ČRo Soňa Dorňáková Stamu

Její vládu tvoří většinou uznávané osobnosti řeckého veřejného života, například profesoři vysokých škol nebo soudci.

V čele ministerstva financí prozatímního kabinetu bude dlouholetý vyjednávač Řecka s věřiteli Jorgos Chuliarakis. Ministerstvo zahraničí povede sedmaosmdesátiletý bývalý řecký diplomat Petros Molyviatis.

Předčasné volby by se podle státní televize ERT měly konat 20. září. Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění je favoritem Tsiprasova levicová strana Syriza. Hlas by jí dalo 23 procent dotázaných. Na druhém místě se ztrátou 3,5 procentního bodu skončila opoziční Nová demokracie.

Tsipras se svou vládou podal demisi 20. srpna poté, co vyjednal podmínky nového záchranného programu s mezinárodními věřiteli. Po tomto kroku se rozhodl pro předčasné volby, protože prý vyčerpal svůj mandát z předčasných voleb, které se konaly letos v lednu.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme