V Polsku údajně našli nacistický ‚zlatý vlak‘, o němž se desítky let jen spekulovalo

Legendární „zlatý vlak“, o němž se po desetiletí jen spekulovalo, údajně existuje. Představitel polského ministerstva kultury Piotr Żuchowski dnes uvedl, že polské úřady mají k dispozici georadarový snímek, na kterém je vidět skrytý v podzemí u polského města Wałbryzch. Vlak, který je zřejmě plný vzácného nákladu, tam ukryli na konci 2. světové války nacisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlínská výstava o nacistické policii

Berlínská výstava o nacistické policii | Foto: Klára Stejskalová

„Mluvíme o vlaku, který má mít délku přes 100 metrů, tedy mluvíme o naprosto výjimečném nálezu,“ uvedl dnes Żuchowski na tiskové konferenci.

Vlak by měl být někde u města Wałbryzch, které se nachází na jihu Polska, nedaleko českých hranic. Blíže to ministerstvo zatím specifikovat nechtělo.

Přehrát

00:00 / 00:00

K nálezu jsem skeptický, ale nevylučuji ho, poznamenal k údajnému objevu vlaku se zlatem v Polsku dokumentarista Stanislav Motl

Opancéřovaný vlak by měl být podle odhadů naložený zlatem nebo zbraněmi, než se to potvrdí nebo vyvrátí, však zřejmě ještě chvíli potrvá.

„Je hlubokým tajemstvím, jak je ten vlak zabezpečený,“ poznamenal Żuchowski. Kvůli riziku, že při zabezpečení nacisté použili výbušniny, zároveň vyzval, aby se lidé nepokoušeli hledat poklad na vlastní pěst.

Nálezné ve výši 10 procent hodnoty

Příběh o objevu vlaku, jak ho Żuchowski vylíčil, trochu připomíná hollywoodský film.

Tajemství prý na smrtelné posteli prozradil někdo, kdo před více než 70 lety byl při ukrývání pokladu. Kdo to byl, nezaznělo, stejně jako nezazněla jména dvou lidí, kteří nález minulý týden oznámili.

Tito lidé – údajně polský a německý občan, ale oba žijící na území Polska – si údajně přejí zůstat v anonymitě. Úřadům informace předali prostřednictvím právníků.

Odměna pro nálezce by měla být 10 procent z hodnoty vlaku, do této hodnoty se však případně započítá jen ten majetek, který připadne polskému státu. Předměty, u kterých lze vypátrat majitele či dědice, se budou vracet.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme