Agrárníci dali ultimátum ministrovi zemědělství, chtějí dotace pro mlékaře

Vedení Agrární komory představilo v Českých Budějovicích požadavky na ministra zemědělství. Marián Jurečka od nich dostal ultimátum do konce září. Do té doby má schválit například nové dotační programy producentům mléka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zemědělství Miroslav Toman

Ministr zemědělství Miroslav Toman | Foto: Filip Jandourek

Ministr zemědělství má podle zemědělců schválit nový dotační program na podporu mléka, má zahájit nákup mléčných komodit, takzvané intervenční nákupy, má urychlit výplatu podpor pro méně příznivé oblasti, jako jsou například hory, otevřít program zelené nafty.

Požadavků, které vedení Agrární komory představilo v Českých Budějovicích na agrosalonu Země živitelka, je celkem několik desítek.

Co hrozí, když ministr podmínky nesplní, zatím prezident agrární komory Miroslav Toman nechtěl prozradit. Počítá s tím, že by dotační programy začaly fungovat až třeba začátkem příštího roku.

Ministr zemědělství Marian Jurečka už ve středu po setkání s resortními kolegy osmi zemí střední Evropy řekl, že podobné dotace a programy na podporu mlékařů bude prosazovat i na setkání unijních ministrů zemědělství 7. září v Bruselu, kde se bude jednat o mléčném trhu.

Vedle diskuze zde budou protestovat farmáři z evropských zemí, Agrární komora vyšle autobus s demonstranty na podporu akce.

Krize s padajícími cenami mléka není jenom v ČR, mléka je na trhu nadbytek v důsledku ruského embarga na dovoz potravin a zrušení mléčných kvót.

Setkání vedení Agrární komory je na agrosalonu Země živitelka už tradicí, stejně jako udílení titulu Zlatý klas. Mezi oceněnými byli letos Jihočeši.

Odborná porota ocenila chovatelku skotu Andreu Samohejlovou z Týna nad Vltavou, nebo farmáře z AGRO Březnice u Bechyně.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme