Většina Čechů nepřestane pracovat ani o dovolené. Podle psychologů je to špatně

Češi si berou dovolenou na stále kratší dobu. Často proto, že jim delší oddych v kuse zaměstnavatel neumožní. I když podle zákona by měl mít zaměstnanec jednou za rok minimálně dva týdny souvislého volna. Jenže spousta lidí i o dovolené pracuje, nebo alespoň udržuje s firmou kontakt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tablet (ilustrační foto)

Tablet (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Zaměstnanec by si měl vybrat deset pracovních dnů v kuse, ale ne vždy se to dodržuje. Polovina respondentů říká, že ano, polovina říká, že jim to zaměstnavatel ani neumožňuje,“ uvádí Ladislav Kučera, ředitel poradenské společnosti Hays, která o dovolených prováděla průzkum.

Zkracování dovolených už delší dobu pozorují cestovní kanceláře. „Ze 14denních a 10denních se nám průměrná délka dovolených posouvá k jednomu týdnu,“ říká Stanislav Zíma z Exim Tours.

Přehrát

00:00 / 00:00

Většina Čechů nepřestane pracovat ani o dovolené. Alespoň podle nejnovějšího průzkumu. Natáčel o tom Jaroslav Skalický

„Spousta klientů se ptá na možnosti internetu v hotelích. Z toho se dá usuzovat, že minimálně emaily řeší i během své dovolené," domnívá se Zíma.

Také průzkum ukázal, že ani o dovolené spousta lidí nedokáže, nebo si nemůže dovolit hodit práci za hlavu a pořádně si odpočinout.

„Kolem 35 procent lidí pracuje skrze mobilní telefon, kontrolují si při dovolené emaily. Skoro 50 procent říká, že si emaily kontrolují občas, občas zvedají pracovní telefon nebo volají do práce a zjišťují, co se během jejich nepřítomnosti děje,“ popisuje Kučera.

Podle profesionální koučky a terapeutky Magdy Vašákové Loumové se každý může rozhodnout, jak dovolenou stráví:

„Je taková moudrá věta, že všechno má svůj čas. Svůj čas má práce pro firmu, svůj čas má soužití s rodinou, svůj čas má relaxace. Měli bychom to alespoň trochu respektovat.“

Řada lidí si to už ale uvědomuje a minimálně na možnosti délky dovolené se ptá.

„Dovolená je jedním z benefitů a motivačních faktorů při změně zaměstnání,“ dodává Ladislav Kučera, ředitel personální poradenské firmy Hays.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme