Účastníci druhého pilíře si zvolí způsob vrácení peněz od penzijních společností

Lidé, kteří si spořili ve druhém pilíři důchodového pojištění, se ptají, kdy a jakým způsobem dostanou zpět své peníze? Postup určí zákon, o kterém budou poslanci rozhodovat v září. Z návrhu zákona například vyplývá, jak se určí vracená částka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spoření na stáří

Spoření na stáří | Foto: Český rozhlas

Kolik peněz klienti dostanou, to záleží na tom, jak se jejich vklad podařilo fondu zhodnotit. O tom by měly fondy své zákazníky pravidelně informovat. Podle zákona jsou veškeré prostředky ve fondech vlastnictvím klientů.

„Zároveň ale investiční riziko nese účastník. To znamená, že v podstatě není v silách nikoho – ani státu, ani penzijních společností – garantovat, že se navrátí veškeré prostředky účastníkům,“ vysvětlila Jana Herboczková z ministerstva financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návrh zákona definuje výši i způsob návratu prostředků účastníkům druhého pilíře, informuje Jitka Hanžlová

„Na druhou stranu je také ale pravda, že penzijní společnosti budou mít povinnost prostředky mít likvidní, to znamená mít je uložené u bank. Takže cílem je, aby minimálně nominální hodnota prostředků vložených účastníkem jim byla vyplacena.“

Fondy samy budou své klienty do konce března informovat o dalším postupu. A do konce září 2016 by se zákazníci měli rozhodnout, jaký způsob vypořádání zvolí.

Návrh předpokládá tři možnosti vyrovnání

„První možnost je vyplacení všech prostředků, tedy celých 5 procent - jak vlastních příspěvků, tak příspěvků, které se vyváděly ze státního pojištění – v hotovosti,“ popsal prezident Asociace penzijních společností Aleš Poklop.

„Druhá možnost je tyto prostředky převést do třetího pilíře. A třetí možnost je, vzít si vlastní vložené prostředky a pojistné vrátit do prvního důchodového pilíře. Tak, aby klienti neměli za dobu účasti ve druhém pilíři sníženou sazbu při výpočtu důchodu,“ uvedl Poklop.

Pokud se klienti své penzijní společnosti neozvou, ta peníze během ledna 2017 převede na účet finanční správy. Peníze budou brány jako daňový přeplatek.

„To znamená, že budou už v režimu daňového řádu a účastník bude moci nárokovat tyto prostředky jako přeplatek na dani. Je tam na to zhruba šestiletá lhůta,“ potvrdila Herboczková z ministerstva financí.

Ti, kdo budou chtít doplatit peníze do prvního pilíře, se budou muset do června 2017 zeptat na okresní správě sociálního zabezpečení a ta jim vyměří výši doplatku.

Druhý pilíř důchodového systému zřejmě příští rok skončí. Opozice ve sněmovně neuspěla

Číst článek

Druhý pilíř důchodové reformy | Foto: Český rozhlas

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme