Do vojenského fondu solidarity přispěli lidé už půl milionem korun

Ve vojenském fondu solidarity se od letošního března sešlo už přes půl milionu korun. A další částka by se mohla vybrat během dneška. Elitní chrudimští výsadkáři se totiž hned třemi akcemi představují veřejnosti. Jednou z nich je i charitativní běh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chrudimští výsadkáři

Chrudimští výsadkáři | Foto: Josef Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Vojáci žádnou konkrétní částku, kterou můžou lidé na charitativním běhu přispívat do fondu, neurčili.

„Doporučená výše je padesát korun. Pokud někdo zaplatí nad padesát korun, dostane komemorativní samolepku ‚Podporuj naše vojáky‘. Rádi bychom vybrali víc než dvacet tisíc korun,“ říká zástupce velitele praporu Ivo Zelinka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupce velitele 43. výsadkového praporu v Chrudimi Ivo Zelinka vysvětluje fungování vojenského fondu solidarity

Vojenský fond solidarity armáda založila letos v březnu, a to v souvislosti se sbírkou pořádanou pro pozůstalé vojáků, kteří zahynuli v Afghánistánu po útoku sebevražedného atentátníka v červenci loňského roku.

„Tehdejšího patrona myšlenky, náčelníka generálního štábu Petra Pavla, mile překvapil zájem veřejnosti o naši sbírku. Vybralo se přes 5,5 milionu korun, a to jsme nikdo nečekali. Proto jsme seznali, že je zřejmě nějaký prostor pro vytvoření permanentního řešení pro obdobné situace,“ vysvětluje Zelinka, který také stál u zrodu vojenského fondu.

Od března se do fondu podařilo vybrat už přes půl milionu korun. „Část dávají drobní dárci formou trvalého příkazu, část jednorázově a část dávají organizace,“ upřesňuje Zelinka. Pokud nebudou peníze potřeba na nenadálou událost, část prostředků bude vždycky využita ve prospěch Charity České republiky.

„Samozřejmě většina prostředků zůstává ve fondu dál, kdyby náhodou došlo k nějakým větším ztrátám na životech. Tak abychom na to byli připraveni,“ uzavírá Zelinka.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme