Tři novináři televize Al-Džazíra dostali v Egyptě tříletý trest

Egyptský soud poslal na tři roky do vězení trojici novinářů. Zaměstnanci katarské televize Al-Džazíra podle něj napomáhali zakázanému Muslimskému bratrstvu a nepravdivě informovali o dění v Egyptě. Na konečný rozsudek čekali obžalovaní více než rok a půl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obviněný novinář al-Džazíry Muhammad Fahmí se těšil, že 19 měsíců trvající kauza v neděli skončí

Obviněný novinář al-Džazíry Muhammad Fahmí se těšil, že 19 měsíců trvající kauza v neděli skončí | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„Já vím samozřejmě dobře, že se nikdo z nás žádných úprav natočeného materiálu nedopouštěl a soudu to ostatně doložil i technický výbor,“ hájil se už dříve Muhamad Fahmí.

Také Báhir Muhammad a Peter Grest trvají na své nevině. Trojici zatkli v prosinci 2013 a loni je odsoudili k sedmi až deseti letům vězení.

Letos v lednu ale soud nařídil proces zopakovat. Ve vězení muži strávili 400 dní, než se letos v únoru dostali ven na kauci.

Egypťana Muhammada a jeho kolegu Kanaďana Fahmího hned po přečtení verdiktu odvedla stráž pryč. Třetí novinář Australan Gerste k soudu do Káhiry nedorazil. Poté, co trojici egyptská justice letos v únoru propustila na kauci, ho vypověděla ze země.

Televize Al-Džazíra dnešní verdikt ostře zkritizovala, stejně jako organizace Amnesty International nebo Evropská unie.

Veronika Malá, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme