Sobotka v Budějovicích slíbil lepší ochranu českých zemědělců a potravinářů

Stát bude lépe chránit české výrobce potravin a zemědělce. Vláda prosadí novelu zákona o významné kupní síle. Při zahájení Národních dožínek na Zemi živitelce v Českých Budějovicích to slíbil premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Zákon, který v Česku platí od roku 2010, podle něj není dostatečně pružný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (vlevo) a ministr zemědělství Marian Jurečka (druhý zleva) navštívili 29. srpna mezinárodní výstavu Země živitelka v Českých Budějovicích a zahájili Národní dožínky

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (vlevo) a ministr zemědělství Marian Jurečka (druhý zleva) navštívili 29. srpna mezinárodní výstavu Země živitelka v Českých Budějovicích a zahájili Národní dožínky | Zdroj: ČTK

„My jsme v minulých letech byli konfrontováni s celou řadou případů, kdy se řetězci snažily nějakým způsobem od svých dodavatelů získat dodatečné platby. Ten zákon umožnil, aby ÚHOS začal tyto problémy řešit. Nám jde o to, aby ta pochybení mohla být rychleji sankcionována,“ řekl Bohuslav Sobotka.

Zákon o významné tržní síle je spojován například se současnými problémy s odbytem mléka. Podle prezidenta Agrární komory Miroslava Tomana za to mohou nejen ruské sankce a zrušení mléčných kvót v Evropské unii, ale právě chování zahraničních obchodních řetězců.

„Není možné, aby zahraniční obchodní řetězce diskriminovaly české zboží na českém území. Není možné, aby České republika byla závislá na dovozech a ztratila svoji soběstačnost,“ řekl Toman.

Novelu zákona, který platí už od roku 2010, nyní projednávají sněmovní výbory. V září by měly dát svá doporučení. Novela má zákon zpřesnit a zlepšit jeho fungování, podle obchodníků však může zdražit potraviny. Antimonopolní úřad to ale odmítá.

ČTK, Lucie Suchánková Hochmanová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme