V Chrudimi uspořádali charitativní běh na památku padlých českých vojáků v Afghánistánu

Běžecké tretry, ale i vojenské kanady. Lidé v Chrudimi dnes společně s tamními vysádkaři uspořádali charitativní běh. Uctili tak památku vojáků, kteří loni zahynuli při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Startovní čára přitom patřila všem účastníkům bez ohledu na věk, kondici i vojenské výložky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Chrudimi společně s tamními vysádkaři uspořádali charitativní běh městem

Lidé v Chrudimi společně s tamními vysádkaři uspořádali charitativní běh městem | Foto: Ondřej Wolf | Zdroj: Český rozhlas

Akce v Chrudimi přilákala celkem 300 běžců i vojáků.

„Je to skvělá věc, nic takového tady ještě nebylo,“ uvítal charitativní běh jeden z účastníků akce Karel Heimlich, mladý muž, který už zanedlouho nastoupí vojenský výcvik. I to byl jeden z důvodů, proč dnes nazul tretry a vyběhl.

Charitativní běh pořádaný místním 43. výsadkovým praporem je jednou z mnoha akcí, které do Vojenského fondu solidarity přinášejí peníze. Tento společný projekt armády a české charity zatím nastřádal přes půl milionu korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příslušníci výsadkového praporu v Chrudimi uctili památku vojáků, kteří vloni zahynuli v Afghánistánu. Byl u toho i redaktor Ondřej Wolf

„Peníze samozřejmě neumí nahradit člověka. Ale myslím, že aspoň trochu pomůžou,“ podotkl Heimlich.

Je to už víc než rok co sebevražedný útočník poblíž základy v afghánském Bagrámu zabil pět českých výsadkářů. Pro chrudimské vojáky je to pořád citlivá věc.

„Je to součást našeho povolání. Na druhou stranu na naše kamarády nikdy nezapomeneme. Je to pro nás motor, proč to vlastně děláme,“ řekl major Ivo Zelinka.

Památku padlých vojáků připomněly letos v červenci vzpomínkové akce u jejich domovských armádních praporů i na samotné základně v Bagrámu. Veřejný vzpomínkový ceremoniál uspořádala armáda i v Praze.

Lidé v Chrudimi společně s tamními vysádkaři uspořádali charitativní běh městem | Foto: Ondřej Wolf

Ondřej Wolf, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme