Problémy s vlasovými vešmi

24. leden 2005
Vaše téma

Mohou děti přinést vši i jiné parazity domů pouze ze školy? Kde je ještě můžeme chytit a existuje vůbec nějaká prevence? Vši nemají už jen lidé, kteří nedodržují pravidelně hygienu. Může je chytit kdokoliv v dopravních prostředcích nebo tam, kde se shromažďuje víc lidí. Prevence proti vším v podstatě podle ředitelky školy, kde epidemie vší byla, neexistuje.

Ředitelka školy: Jediná prevence je snažit se o sebe co nejvíce dbát a pokud je to možné, vyhýbat se veřejným velkým shromážděním. Přípravky jsou natolik agresivní, že pokud byste jednou za měsíc vlasy jimi ošetřili, tak vám asi slezou z hlavy.

Kde všude tedy můžeme vši chytit, na co si máme dávat pozor?

Většina vší se přenáší přímým kontaktem nebo přes oblečení. Parazita ale můžete chytit také třeba z cizích lůžkovin a dalších textilií. Pokračuje profesorka zdravotní výchovy Antonie Hrdličková.

Hrdličková: Z nějaké látky, textilie, deky, ošacení, ložního prádla, závěsů, přikrývek a podobně. Záleží na čistotě prostředí, spadá sem i hygiena veřejných prostor, dopravních prostředků a podobně.

Vši se rozdělují na šatní a vlasové. Zatímco šatní se v běžných domácnostech nevyskytují a můžeme si je přinést například jen ze second handu, vlasové jsou poměrně rozšířené. Ve chvíli, kdy zjistíte, že má některý ze členů rodiny vši, je dobré preventivně vydezinfikovat všechny textilie a umýt vlasy celé rodině.

Hrdličková: Je také nutno v případě výskytu pravidelně dětem i dospělým prohlížet vlasovou část hlavy, vši jsou viditelné očima. Tomuto nebezpečí se tak dá předejít a pravidelným prohlížením zamezit dalšímu výskytu.

Podezření na to, že mám vši mohu mít pouze v případě, že mě hlava svědí nebo existují i jiné příznaky?

Ano svědění je hlavní příznak toho, že můžeme mít vši. Méně citliví lidé nemusí třeba také několik dní zjistit, že je může právě tento parazit trápit. Svědění mohou přisoudit novému šamponu, aviváži nebo barvě na vlasech. Pokud to podezření máme, je dobré nechat si prohlédnout vlasy a kůži na hlavě.

Hrdličková: Jsou to i další místa, mohou se dostat kamkoli. Úporné svědění bývá za ušními boltci a podobně.

autor: Hana Jurášková
Spustit audio

Více z pořadu