Zájem o pojištění psů a koček roste. Vyjde i na tisíce korun ročně

Věděli jste, že i domácí zvíře může mít něco na způsob zdravotního pojištění? Zájem o něj roste, přesto je v Česku takto pojištěno v případě psů jen zhruba pět procent. Veterinární léčba přitom může vyjít i na desítky tisíc korun. Majitel zvířete si ale musí dobře prostudovat podmínky, protože ne u každého se vyplatí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pes na vodítku

Pes na vodítku | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Zvíře má v Česku každá třetí domácnost, nejčastěji psa nebo kočku. Péče o něj ale často není vůbec levná záležitost, jen za krmení dají Češi okolo sedmi miliard korun ročně, další dvě spolkne péče veterinářů.

Nemalé částky za ni utrácí i 50letá Barbora z Prahy, majitelka dvou jezevčic. „Ta jedna je trvale nemocná, má astma,“ popisuje s tím, že druhá fena má naopak problémy s ušima. „Utrácím za ně každý měsíc okolo 1000 korun,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi mají zájem o pojištění psů a koček. Na kolik služba vyjde, zjišťovala redaktorka Zuzana Petráňová

Náklady u veterináře rostou, a tak je i zájem o pojištění čím dál větší. Podle srovnávacího serveru chytryhonza.cz se za letošní rok meziročně zvýšil zhruba o třetinu.

„Největší zájem o toto pojištění mají chovatelé, kteří mají dražší zvířata, kde je větší pravděpodobnost, že náklady na veterinární léčbu budou vysoké,“ uvádí jeho výkonný ředitel Jiří Paták.

Kočky a psi, které chce jejich majitel pojistit, musí mít mikročip nebo tetování. Pojištění navíc obsahuje řadu výjimek, a tak by si měl majitel psa nebo kočky před jeho sjednáním důkladně přečíst podmínky.

„Pokud se jedná o nějaké chronické onemocnění, které zvíře mělo už po narození, a poté teprve vzniklo pojištění, tak to chronické onemocnění je kompletně ve výluce,“ zdůrazňuje produktový specialista srovnávače epojištění.cz Tomáš Růžička.

Větší zvířata jsou pro pojišťovny rizikovější

Pojištění pro zvířata na veterinární péči nebo na případný úhyn vyjde ročně v řádech jednotek tisíc. Cena závisí třeba na tom, jak drahé zákroky má pojistka za rok pokrýt nebo kolik pes a kočka váží. Větší plemena se totiž v průměru dožívají nižšího věku než malá a z pohledu pojišťoven jsou rizikovější.

„Malý pes ve stáří do tří let bude platit podstatně nižší pojistné než velký pes nad 40 kilo, kterému je více než pět let,“ vysvětluje mluvčí České asociace pojišťoven Jolana Ackermannová.

Některá pojištění zvířat obsahují také odpovědnost za škodu, to znamená, když váš pes nebo kočka třeba pokouše cizího člověka. Tento typ pojištění ale zároveň nabízejí všechny běžné pojišťovny v rámci pojištění domácnosti.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme