Procházka zářijovou oblohou: Svatováclavské zatmění Měsíce

29. srpen 2015

Nejvýraznějším astronomickým úkazem září bude tentokrát úplné zatmění Měsíce. Ale není to pochopitelně to jediné, co na obloze uvidíte.

23. září v 10 hodin a 20 minut nastane podzimní rovnodennost, Slunce se ocitne ve znamení Vah a začne astronomický podzim. Jedničkou zářijové oblohy bude bezpochyby úplné zatmění Měsíce. U nás ho uvidíme v celém průběhu. Unikátní bude pro Česko tím, že je jediné po čtyřech letech a na tři roky dopředu. Potěší také tím, že přes časnou ranní dobu připadá na den volna – na pondělí 28. září, tedy na sv. Václava, kdy pak vše můžeme dospat. Ale pěkně popořádku.

Čtěte také

Měsíc v úplňku vstoupí nejprve do polostínu, tuto fázi však očima nezpozorujeme. Nejzajímavější je fáze úplného zatmění, při kterém plný stín Země začne ukrajovat z měsíčního disku. Začátek této fáze vypočítali astronomové na 4. hodinu a 11. minutu SELČ. Maximální fáze nastane krátce po tři čtvrtě na pět, úplné zatmění skončí v 5 hodin a 23 minut. Potrvá tedy více než hodinu. To už Měsíc klesne asi 15 stupňů k obzoru a zatmění přejde do částečné a pak zase do téměř nepozorovatelné polostínové fáze. Náš souputník pak zapadá krátce před 7. hodinou ranní.

Nejlepší podmínky k pozorování zatmění budou samozřejmě tam, kde není obloha přesvětlená. Úkaz vynikne v dobrém triedru. V silnějším dalekohledu je možné sledovat pohyb stínu či světla přes velké měsíční krátery a další útvary. Nad jihem a jihovýchodem spatříme v této ranní době výrazná souhvězdí, která jinak dominují až zimní obloze – Orion, Býk, Blíženci. Na východě bude v době úkazu vycházet nad obzor pěkné seskupení planet Venuše, Marsu a Jupiteru spolu s hvězdou Regulus v souhvězdí Lva.

Částečná fáze zatmění Měsíce 15. června 2011

Zářijové večery na obloze jinak pochopitelně patří ještě hvězdám léta. Souhvězdí Labutě, Orla a Lyry se ovšem přesouvají níž k západnímu obzoru. Vysoko na východě svítí Pegasův čtverec, mezi ním a Polárkou najdeme souhvězdí Cassiopei s typickým dvojitým W. Zmíněný Pegas zasahuje do souhvězdí Ryb, které pak špičkou míří na střed rozsáhlého souhvězdí Velryby. Na západ od ní svítí malý trojúhelníček hvězd souhvězdí Vodnáře.

Z planet bude v září na noční obloze chybět Merkur. Venuše svítí jako Jitřenka ráno nad východním obzorem, kde najdeme ve stejnou dobu, ale níž i Mars. Od poloviny září se k nim přidá také planeta Jupiter. Saturn je vidět večer nad jihozápadem. Uran a Neptun pak po celou noc, ovšem jen v dalekohledech. A na závěr ještě měsíční fáze. Měsíc bude 5. září v poslední čtvrti, 13. září v novu, 21. září v první čtvrti a 28. září v úplňku se zmíněným zatměním. Přejme si tedy čistou noční oblohu a ničím nerušenou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio