Praha bude dohlížet, na co si středočeské obce rozdělí čtyři miliardy korun

30. srpen 2015

Praha pomůže Středočeskému kraji s čerpáním čtyř miliard korun z programu investic ITI. Podle dřívějších dohod se do něj hlavní město nezapojí, ale bude ho spravovat. Program potrvá čtyři roky a podle plánu se do něj zapojí až 450 středočeských obcí.

Obnova silnic druhých a třetích tříd, například té u vědeckotechnického parku ve středočeských Dolních Břežanech nebo vylepšení životního prostředí. Právě na takové projekty by měly jít peníze z programu ITI.

„My budeme hlídat, zda projekty jsou v souladu se strategií. Praha nebude odpovědná za žádné nedostatky, které budou ve středočeských obcích realizovány,″ řekla pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Na říjen chystá Středočeský kraj a pražský magistrát setkání se zástupci obcí, které o peníze budou žádat. „Měli by se dozvědět, jak bude projekt probíhat, kdo jsou klíčové osoby. Také chceme vědět, že projekty, které budou předkládat, jsou realizovatelné,″ doplnila Krnáčová.

V případě, že bude program úspěšný a obce budou peníze čerpat, se podle hejtmana Miloše Petery může částka zvýšit až na šest miliard korun.

autor: jch
Spustit audio