Slovenský ministr chce žákům servírovat tofu místo hranolek. Ředitelé jsou skeptičtí
Slovenské ministerstvo školství rozhodlo, že školáci budou jíst zdravě. Sepsalo desítky nových receptů, které se teď před začátkem nového školního roku musí naučit všechny školní kuchařky. Stravné se podle ministra Juraje Draxlera ale nezvýší.
Společně s výživovými experty a kuchaři sestavilo slovenské ministerstvo školství dohromady 68 nových receptů, v nichž sýr tofu ze sóje je asi v 18 jídlech.
Dále je tu krém z brambor a mrkve, palačinky s kuřecím masem nebo rýžovo-pšeničná kaše. K pití se bude podávat třeba rakytníkový sirup.
Na slovenské školáky čeká od začátku školního roku podstatná změna. A to v jídelnách. Podrobnosti dodal zpravodaj Petr Vavrouška
Kromě pestřejšího výběru surovin a jídel také ministerstvo školství požaduje, aby slovenské kuchařky ve školních jídelnách více pekly a místo soli a jiných dochucovadel mají častěji používat bylinky nebo ořechy.
Ministr Draxler jim slíbil, že příští rok ministerstvo na oplátku zainvestuje do jejich kuchyní.
Slovenské školy ale nový jídelníček ministerstva školství přijmout nemusí. Několik ředitelů tamějších škol v průzkumu přiznalo, že podle nich bude jídla používat maximálně pět procent škol na Slovensku.
Ředitelé tvrdí, že nejdříve chtějí všechny recepty na žácích otestovat. A pak se teprve rozhodnou, zda jim budou i do budoucna servírovat chřestovou omáčku a římský hrách nebo tradičněji smažený řízek a hranolky.