Přípravu na olympiádu v Riu zahájí pětibojař David Svoboda v Coloradu

Český pětibojař David Svoboda splnil olympijský limit a začala mu dovolená. Za chvíli už ale vstoupí do ostré přípravy před odletem do Ria. Ještě před pár lety si volné chvíle vyplňoval seskokem s padákem, ve třiceti letech, které oslaví v úterý, už ale na takovou adrenalinovou zábavu nemyslí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Svoboda (ukázka šerm)

David Svoboda (ukázka šerm) | Foto: Adam Kebrt

„Už jsem strašně dlouho neskákal, protože jsem měl jiné priority. Ale před dvěma lety jsem skákal každou volnou neděli. Teď už jsem měl tak dlouhou pauzu, že nevím, jestli se k tomu ještě vrátím,“ vysvětloval David Svoboda.

„Mohl bych být sám sobě nebezpečný, ale každopádně, když se mi volný čas objeví, tak ho investuju do další zábavy.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Pětibojař David Svoboda splnil olympijský limit a vyhlíží přípravu na Rio, kterou zahájí v Coloradu

V dokumentu Radiožurnálu Olympijský rok by určitě bylo zajímavé natočit seskok s padákem Davida Svobody, ale jak říkal, nejspíš najdeme jinou volnočasovou alternativu.

Teď má David Svoboda pár týdnu relativní klid, který vyplní občasným během a lehkým tréninkem, aby úplně nevypadl ze sportovního rytmu. Do přípravy se vrhne na podzim a zamíří do hor v Americe.

Ne ale na jih, kde budou v příštím roce olympijské hry, ale na sever do oblíbeného a osvědčeného Colorada.

„Je to 2000 metrů nad mořem, takže to má ideální parametry vysokohorské přípravy pro pětiboj, že to ještě není tak vysoko, aby se tam nedaly trénovat kvalitně technické disciplíny a je to dost vysoko na to, aby se to výrazně projevilo v plavání a v běhu. Navíc je tam krásné počasí.“

Finálový závod olympijských her pětibojařů je přesně za 356 dní. Dost dlouhá doba na to, aby na dvacátý srpen 2016 David Svoboda naladil formu a vylepšil tak osmé místo z letošního mistrovství světa a z Evropy čtvrté, které mu letenku do Ria zajistilo.

 

Mistrovstvi Evropy Bath (GBR) :).#european #championships #modern #pentathlon #bath #running #event #instafoto #sport #czech #national #team

Posted by David Svoboda on 26. srpen 2015

No, a pro fanoušky, kteří mají Davida Svobodu zařazeného jako svého oblíbeného sportovce, bude za rok možná poslední šance, jak olympijského vítěze z Londýna vidět při závodění. Už teď se tak trochu nabízí otázka, co bude dělat po ukončení profesionální kariéry.

Například desetibojař Roman Šebrle se živí moderováním televizních zpráv a to by také mohla být další cesta Davida Svobody, protože takovou nabídku prý už v minulosti dostal.

„Lákalo by mě zkusit si něco úplně nového a nezvyklého. Nevím, jestli bych šel ve stopách Romana, i když už jsem dostal podobnou nabídku moderovat sportovní zprávy, ale odmítl jsem to,“ přiznal český pětibojař.

Jestli ale David Svoboda po olympiádě v Riu skončí, ještě není vůbec jasné. Tak zatím nepředbíhejme.

Štěpán Pokorný, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme