Jedna z největších bank světa, Bank of China, otevírá v Česku svoji pobočku

Bank of China, nejstarší čínská banka a jedna z největších státem vlastněných bank na světě, vstupuje na český trh. Praha je po Budapešti ve východní a střední Evropě druhým místem, kde bude mít banka pobočku. U příležitosti jejího otevření se se zástupci banky sešel na Pražském hradě prezident Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman hovoří 31. srpna ve Španělském sále Pražského hradu k účastníkům akce k otevření pobočky Bank of China v ČR

Prezident Miloš Zeman hovoří 31. srpna ve Španělském sále Pražského hradu k účastníkům akce k otevření pobočky Bank of China v ČR | Zdroj: ČTK

Otevření pobočky v České republice avizovala Bank of China už loni na podzim při návštěvě českého prezidenta v Číně. Fakticky tu začne působit do konce roku. Její pobočka by měla mít zpočátku patnáct až dvacet zaměstnanců.

Pobočka Bank of China nebude přímo podléhat bankovnímu dohledu České národní banky. „Jedná se o dceru banky s licencí v Maďarsku, čili ten hlavní dohledový úkol, ale třeba i pojištění vkladů je na maďarské straně,“ vysvětlil guvernér centrální banky Miroslav Singer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možnosti českých firem po vstupu Bank of China na český trh přiblížila redaktorka Jitka Hanžlová

V Česku bude partnerem zejména pro firmy a také pro stát. Chce podporovat přeshraniční spolupráci malých a středních podniků – čínských, které budou chtít investovat v České republice, i českých, které budou hledat obchodní příležitosti v Číně.

„Z různých důvodů v posledních dvou letech došlo k velkému oteplení v česko-čínských vzájemných vztazích a je asi důležité, že toto oteplení bez ohledu na různé třeba i politické rozdíly, přichází především ve sféře ekonomické,“ zdůraznil prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Doufá, že by banka mohla menším českým podnikům pomoci pronikat na čínský trh.

Pro malé firmy se nabízí uplatnění v cestovním ruchu, zdravotnictví nebo v oblasti nanotechnologií.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vstupu Bank of China na český trh mluvila redaktorka Barbora Kladivová

Podle analytiků bude banka cílit také na velké projekty – třeba výstavbu silnic a dálnic.

„Jako podnikatel chcete postavit silnici a nedaří se vám najít financování u tradičních českých bank, které k tomu přistupují v podstatě konzervativně a možná jsou až příliš striktní na tyhle velké projekty a nemají na to dost kapitálu. Bank of China právě tady v té oblasti může fungovat a v podstatě pomáhat těmhle velkým projektům – protože na to v laickém pohledu má prostě peníze,“ poznamenal makléř ze společnosti Conseq Tomáš Kálal.

Zájem má i další velká banka

I když přítomnost čínské banky v Česku může být jistou výhodou pro české exportéry do Číny, bývalý ministr financí a také bývalý viceprezident Evropské investiční banky Ivan Pilip předpokládá, že banka bude především partnerem pro čínské investory přicházející do Česka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vstupu Bank of China na český bankovní trh mluvil ekonom a bývalý ministr financí Ivan Pilip

„Že by to znamenalo nějakou změnu pro širší veřejnost nebo podnikatelskou sféru na bankovním trhu, to bych minimálně v těch prvních letech prakticky vylučoval,“ uvedl Pilip.

Bank of China není jediným velkým čínským bankovním domem, který má zájem o vstup na český trh. Projevila ho i China Construction Bank.

Podle Pilipa obecně sílí zájem čínských investorů o větší a aktivnější spolupráci s Evropou. Číňané se prý už nesnaží jen o export, ale chtějí tu být vyloženě přítomní. Česká republika pro ně může být zajímavá jako brána na evropský trh, nebo mohou mít zájem i přímo o ni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obchodní vztahy s Čínou jsou velmi důležité, zdůraznil ekonom Michal Mejstřík

„Je průmyslově menší, ale je relativně silnou zemí, je tady řada i jiných investorů z Asie, takže je to logickým východiskem pro nějaké další aktivity v této oblasti pro čínské investory. A samozřejmě banka jim potom může utvořit významné zázemí,“ dodal Pilip.

„Čína v tuto chvíli představuje nikoliv v kupní síle, ale v přepočtu na parametry kupní síly skutečně 15 procent světové HDP,“ zdůraznil ekonom Michal Mejstřík.

„Umíme si tak představit, že druhá světová ekonomika je reálně významnou ekonomikou, kde žádná jiná země na světě nemůže dělat, že nic takového neexistuje,“ ocenil významnost vzájemných obchodních vztahů.

Ústředí Bank of China v Pekingu | Foto: Reuters

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme