Hynek Kmoníček o cestě Miloše Zemana do Číny: Musíme být v něčem jiní než zbytek EU

Český prezident Miloš Zeman míří do Číny na oslavy konce 2. světové války, potkat by se tam měl i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Bavit by se spolu měli o ekonomických a bezpečnostních otázkách. Co to konkrétně znamená? A co Česku přinese návštěva Miloše Zemana v Číně?

„U bezpečnostních otázek předpokládám, že nebudou moci minout téma Ukrajiny, kde vidíme vývoj takřka v živém přenosu,“ vysvětluje ředitel zahraniční odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Dalším tématem by podle něj mohl být Blízký Východ, kde jsou v poslední době k vidění zajímavé ruské aktivity, a to po schůzce v Moskvě se Saudskou Arábií a s dalšími, kdo se snaží k vyřešení vleklé syrské války.

Oba státníci by se také mohli zabývat migrační krizí. „Ke skutečné ochraně vnějších hranic Schengenu a Evropy budeme potřebovat mandát Rady bezpečnosti. Ten se nám nepodaří získat bez pomoci Ruské federace, která nám pravděpodobně nepomůže pro dobré modro z našich očí, ale bude za to chtít podporu nějakým svým aktivitám jinde, například na Blízkém Východě,“ nastiňuje.

Čtěte také

Právě v oblasti migrace by podle něj český prezident mohl sehrát svého druhu evropskou roli a úlohu směrem k ruskému vedení. Upozorňuje také, jak velkou výhodou je, že Zeman nebude chybět v Číně – Česko musí mít přidanou hodnotu oproti ostatním členským státům EU.


Staré paradigma, že všechno se vyrobí v Číně a prodává v Holešovicích, pomalu přestává platit. Začíná to být přesně opačně

„Ve chvíli, kdy jim v zásadě budeme nabízet desetimilionový český trh, musíme mít nějaké speciality, musíme být v něčem jiní než zbytek EU,“ upozorňuje.

Je řešením uprchlické krize stavba plotu v Maďarsku? Jaká jsou řešení migrační krize? A co přinese Česku návštěva Miloše Zemana v Číně? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio