Spor o Koněva: Budu se soudit, když bude třeba, varuje komunista

31. srpen 2015

Praha 6 se pře o sochu maršála Koněva v Dejvicích. Pro jedny symbolizuje osvobození Prahy, pro druhé komunistickou totalitu. Oběma stranám má vyjít vstříc informační tabulka, která připomene i stinné stránky Koněvova působení. O její instalaci se rozhodlo na pátečním zasedání radnice šesté městské části.

Podle aktivistů za odstranění sochy měl maršál Koněv na svědomí rabování a znásilňování během druhé světové války, krvavě potlačil povstání v Maďarsku v roce 1956 a pod jeho velením se stavěla Berlínská zeď.

„Jde o největší pomník sovětským osvoboditelům v Praze, který je současně vyhledávaným pietním místem,“ upozornil v Ranním Plusu zastupitel Prahy 6 za KSČM Ivan Hrůza.

Podle něj pomník sice zobrazuje maršála Koněva, ale jde o poděkování všem vojákům Rudé armády, kteří se podíleli na osvobození „nejen Prahy, ale Československa, a to nejen v roce 1945.“

„Obsah tvrzení desky není výsledkem objektivního zkoumání osobní zodpovědnosti Koněva, ale mnohdy snůškou účelových tvrzení, které mají politické pozadí, a to má být na bronzové desce zhmotněno,“ varoval Hrůza.

Ten je přesvědčen, že dodatkové cedule nebo bronzové desky na takové pomníky nepatří, jejich umístění považuje za hulvátství. „Mým přáním je, aby lidská slušnost zvítězila nad hulvátstvím,“ žádá komunista.

„Samozřejmě existují tací, kteří vidí svět z antikomunistického břehu, a takoví jsou i členové zastupitelstva. Osobně udělám všechno proto, abychom nejdřív v debatách zvrátili tento proces, nebo využiji i právních kroků k tomu, aby byla zjednána náprava,“ varoval Ivan Hrůza.

Lacina: O umístění desky je rozhodnuto

„Je v zásadě rozhodnuto, deska bude instalována do konce roku,“ reagoval zástupce starosty Prahy 6 pro kulturu a památkovou péči Jan Lacina (SaN).

Ten uznal, že na Praze 6 žijí lidé, kterým vadí socha maršála Koněva jako taková, ale jsou zde také komunisté a pamětníci, kteří trvají na tom, aby k umístění cedule nedošlo.

„To, co nabízí dnes radnice, je dle mého průchod mezi těmito dvěma názorovými proudy, současnou desku doplníme o další informace z historie maršála Koněva. Jde o objektivní historická fakta, a my se pravdy bát nemusíme,“ tvrdí zástupce starosty.

Uvedl i důvody, proč celou záležitost vnímá jinak než zastupitel Hrůza. „Zatímco já byl v osmdesátých letech studentem, on byl důstojníkem komunistické Státní bezpečnosti, takže se dá předpokládat, že na tyto věci hledíme jinak.“

Zástupce starosty komunistovu hrozbu soudním řízením bere v potaz. „Jestliže komunisté půjdou soudní cestou, tak bude na soudu, aby se k věci vyjádřil.“

„Nedovedu si ale představit soudní rozhodnutí, které zabrání tomu, aby se na pomník instaloval nápis, který bude popisovat objektivní historické skutečnosti,“ konstatoval Jan Lacina.

autoři: rkr , oci
Spustit audio