Začátek školního roku na silnicích: Policejní akce a kampaň upozorní řidiče na děti

31. srpen 2015

Návrat dětí do škol patří mezi velmi rizikové dny i na silnicích. Především v okolí škol musí být řidiči opatrnější než jindy. Upozorní na to také policejní akce a kampaň ministerstva dopravy.

Tisíce děti zaplní zítra nejen školy, ale také ulice. První září patří na silnicích mezi nejrizikovější období roku. A právě proto budou policisté hlídkovat u vybraných přechodů a ministerstvo dopravy startuje kampaň Děláš to taky.

Kampaň je především hodně emotivní. Vychází totiž z jednoduchého předpokladu, že děti kopírují chování dospělých a špatný příklad může skončit i nehodou. Ostatně všechno je to v osmi klipech. I když se odehrávají na dětském dopravním hřišti, ukazují možné důsledky, jak potvrzuje Martin Farář z Besipu: "Tady opravdu děti hrají své rodiče. Mě osobně nejvíce zajímavý přijde klip Nevěnování se řízení. Myslíme si, že skrze děti se ta informace k rodičům dostane mnohem lépe, než cílit na rodiče a přes ně na jejich děti."

Za dva prázdninové měsíce řidiči už možná zapomněli, kde jsou na jejich trase školy, a kde si musí dávat větší pozor. Problém nemusí být pouze v tom, že děti ještě nejsou soustředěné. Ony totiž vnímají silniční provoz jinak než dospělí. Jednak jsou menší, takže mnohdy nejsou přes parkující auta vidět a obráceně – ony nic nevidí, ale zároveň klidně vběhnou do silnice, protože na ně z druhé strany volá kamarád. Neumí ještě vyhodnotit riziko a o to víc za ně musí myslet dospělí.

I proto zítra startuje i tradiční policejní akce Zebra se za tebe nerozhlédne. Policisté budou na přechodech u nejméně 140 škol v celé republice a budou nejen dohlížet na správné přecházení, ale budou prý i pokutovat ty, kteří to nedělají.

autor: evk
Spustit audio