Ukrajinský parlament schválil decentralizaci. Při protestech tekla krev

Nadpoloviční většina ukrajinských poslanců dnes v prvním čtení schválila prezidentský návrh ústavních změn. Ty počítají mimo jiné s decentralizací země a se zvláštním postavením pro vzbouřený Donbas. Rozhodnutí vyvolalo před budovou parlamentu protesty a srážky. Při nich někdo údajně hodil na policisty granát.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinci nesouhlasící s ústavními změnami, které počítají s decentralizací země, se před budovou parlamentu střetli s policí

Ukrajinci nesouhlasící s ústavními změnami, které počítají s decentralizací země, se před budovou parlamentu střetli s policí | Zdroj: Reuters

Srážky a exploze před budovou ukrajinského parlamentu si vyžádaly asi 100 zraněných a zřejmě i mrtvé (více se lze dočíst zde).

Agentura Reuters s odvoláním na policejní zdroje uvedla, že z davu radikálů někdo mezi policisty hodil granát.

Nesouhlas s ústavními změnami přišly dát před parlament najevo asi tři tisícovky lidí. Protesty, při nichž k výbuchu došlo, eskalovaly poté, co parlament změny odhlasoval.

I hlasování bylo bouřlivé. Poslanci za Radikální stranu zablokovali parlamentní tribunu a skandovali „Hanba“.

Podle předsedy strany Oleha Ljaška jsou ústavního změny protiukrajinské, je to prý plán ruského prezidenta Vladimira Putina na rozkol a federalizaci Ukrajiny.

Naopak předseda parlamentu Vladimir Grojsman ústavní změny obhajoval jako proevropské.

„Ukrajinu 24 let budovali jako centralizovaný a zkorumpovaný stát, teď máme historickou šanci to změnit. Musíme jednou provždy odstranit otroctví lidí před úředníky,“ řekl.

Pro návrh nakonec zvedlo ruku 265 ze 450 poslanců. Jedná se však jen o první čtení. Definitivní verzi ústavních změn musí ukrajinský parlament schválit dvoutřetinovou většinou.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme