V Česku se letos otevřelo asi 300 přípravných tříd. Nově pro všechny děti

Zvyknout si na prostředí školy, naučit se správně držet tužku, zdokonalit se ve výslovnosti nebo prostorové orientaci, i to je úkol přípravných tříd. Doteď je mohly navštěvovat pouze děti ze sociálně znevýhodněného prostředí, ode dneška na ni mají nárok všechny bez rozdílu. Ředitelé škol volali po změně pravidel několik let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malotřídka ve Vlastějovicích na Kutnohorsku

Malotřídka ve Vlastějovicích na Kutnohorsku | Foto: Michal Trnka

„Je to určitě velký přínos, protože nemůžeme dělat velký rozdíl mezi dětmi sociálně znevýhodněnými a ostatními. Pokud nejsou připraveny do první třídy, rodiče všech dětí by měli mít možnost zvolit si tuto alternativu. Tedy přípravnou třídu,“ vítá změnu pravidel učitelka Naděžda Horáková, která učí v přípravné třídě v České Vsi na Jesenicku.

Letos se v Česku otevírá asi 300 přípravných tříd. O něco více než v loňském školním roce. Zatímco dříve musely mít minimálně sedm dětí, ode dneška jich musí být alespoň 10.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravné třídy nově mohou navštěvovat všechny děti, nejen sociálně znevýhodněné. Změnu vítají i ve škole v České Vsi na Jesenicku

Přesně tolik mají teď i v České Vsi, kam do přípravné třídy chodila i letos prvňačka Aneta. V mateřince byla v kolektivu tříletých dětí a podle své mámy Denisy Flodrové hodně zaostávala. Po pár měsících v nultém ročníku viděla na své dceři velký pokrok.

„Určitě, i co se týče toho, že se nebojí, je taková otrlejší, dokáže se prosadit, líp mluví, je spokojenější. Všechno je lepší,“ shrnula.

Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme