Část věznice v Břeclavi by mohla sloužit jako uprchlický tábor, připustil hejtman Hašek

Pokud policie v Jihomoravském kraji zadrží větší počet migrantů, mohla by část věznice v Břeclavi-Poštorné sloužit jako uprchlický tábor. V reakci na zvyšující se počet běženců, kteří do cílových zemí míří přes jižní Moravu, to prohlásil jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD. Výstavba stanového detenčního zařízení tam začne už dnes večer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Hašek, Tripartita

Michal Hašek, Tripartita | Foto: Filip Jandourek

„Je to v této chvíli věznice, takže je to režimové chráněné zařízení v trase migrační vlny. Bude aktivováno pouze v případě, že se dramatickým způsobem a na delší dobu zvýší počet zadržených migrantů,“ řekl hejtman Michal Hašek.

Prohlášením reagoval na noční akci policie, při které v Břeclavi objevili více než 200 nelegálních migrantů. Cestovali z Rakouska a Maďarska.

Policie je dnes vyslýchá. Mezi běženci cestovaly i rodiny s malými dětmi. „Budeme se je ve velmi krátké lhůtě snažit vracet do Rakouska a na Slovensko,“ informoval v této věci ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Policisté v Břeclavi zadrželi přes 200 migrantů. Cestovali z Rakouska a Maďarska

Číst článek

Výstavbu stanového detenční zařízení v Břeclavi-Poštorné jako zálohy pro případný větší příliv migrantů už předznamenaly přípravné terénní práce.

„Objekt bude policií pečlivě střežen, aby nedocházelo k žádnému kontaktu uprchlíků s občany. Vzniklá situace nás nijak netěší, ale chápeme, že ji ministerstvo vnitra musí nějak řešit,“ uvedl starosta Břeclavi Pavel Dominik (Pro region).

Poštorná by podle něj měla sloužit k nezbytně nutnému pobytu běženců po dobu, než budou vyslechnuti cizineckou policií a než bude ověřena jejich totožnost.

Reakce místních jsou ale chladné. „Nevím, co tu chtějí. Vůbec bych je sem nepouštěl. Ještě jsem naštěstí ani jednoho neviděl a ani nechci,“ říká například Dan Přibyl.

Do Poštorné již v minulosti policie umísťovala běžence zadržené na nedalekých hranicích se Slovenskem a Rakouskem. Pak jejich příliv do Česka na několik let opadl, zařízení bylo uzavřeno a předáno vězeňské službě.

ČTK, Tereza Kadrnožková, msk, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme