Na zemi jsou překážky, paraskifař Klener si po úrazu oblíbil veslování

Na veslařském mistrovství světa poprvé oficiálně zasáhl do soutěží český paraskifař. Na francouzském jezeře Aiguebelette reprezentuje Jan Klener, který je po úrazu na vozíčku. K veslování se dostal před rokem, po setkání s bývalým olympionikem Jakubem Makovičkou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Klener na speciálně upravené lodi - paraskifu. Foto Jakub Makovička, Český veslařský svaz

Jan Klener na speciálně upravené lodi - paraskifu. Foto Jakub Makovička, Český veslařský svaz

„Nejdřív mi nabídl, jestli nechci veslovat ze srandy. Pak mi řekl, že jsem jediný a že zkusíme první regatu,“ vzpomíná na začátky s trenérem Jakubem Makovičkou paraskifař Jan Klener. Na květnových závodech rovnou získal stříbrnou medaili.

Teď se pokouší uspět na mistrovství světa, které je pro něj velkým zážitkem. „Hlavně se podívám někam ven, místo abych seděl celý den na vozíku doma. Je to pro mě výlet za kulturou,“ směje se jednadvacetiletý český reprezentant.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro paraskifaře Jana Klenera je účast na veslařském mistrovství světa ‚výlet za kulturou‘

Sport ho vždycky bavil, po úrazu ale nemohl většinu předchozích aktivit provozovat. „Až do minulého roku jsem téměř nic nedělal, byl problém s přístupem. Na vodě člověk jen přesedne do lodi. Je to podstatně jednodušší, než hledat nějakou přístupnou posilovnu."

Na vozíku je po úrazu více než tři roky, veslování přináší pocit volnosti. „Člověk může jet, kam chce. Na zemi jsou všude překážky, na vodě může doplout kamkoli potřebuje. Je to pocit svobody, který mi chybí,“ vysvětluje.

Český reprezentant chce ještě vypilovat techniku veslování, a jeho cílem je kvalifikovat se na paralympiádu do Ria.

Mirko Vasić, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme