Přesně před 30 lety objevily ponorky první kusy z vraku Titaniku

Dne 1. září 1985 objevily kamery speciální nepilotované ponorky Argo jeden z 29 kotlů potopeného parníku Titanik. Vrak kdysi největší lodi světa se našel o den později. Dnes, přesně 30 let po prvním nálezu, bylo oznámeno, že za měsíc půjdou do dražby tři dosud neznámé dokumenty. Našly se na takzvaném člunu milionářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dražit se budou tři dosud neznámé dokumenty z Titaniku

Dražit se budou tři dosud neznámé dokumenty z Titaniku | Zdroj: ČTK

Tento záchranný člun byl z potápějící se lodi spuštěn mezi prvními. Na jeho palubě bylo jen pět milionářů a sedm členů posádky. Rychle pádlovali co nejdál od Titaniku bez toho, aby se pokusili zachránit další cestující.

Za nejvzácnější považují dražitelé jídelní lístek ze 14. dubna 1912. Během posledního oběda před potopením parníku se podávala například hovězí pečeně nebo norské ančovičky. Do aukce jde také lístek do tureckých lázní na Titaniku a dopis podepsaný jedním z přeživších.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přesně před 30 lety objevily ponorky první části z vraku Titaniku

Titanik vyrazil na svou první a zároveň poslední plavbu 10. dubna 1912. Vyplul z přístavu Southampton v jižní Anglii a se zastávkami ve Francii a Irsku mířil do amerického New Yorku. V noci ze 14. na 15. dubna ovšem v severním Atlantiku narazil do ledovce.

„Kdyby loď nezabočila doleva ve snaze vyhnout se ledovci, ale narazila do něj přímo, mohla se určitě zachránit,“ je přesvědčen historik a spisovatel Tim Maltin, který se výzkumem Titaniku dlouhodobě zabývá.

„Celá příď by sice byla zničena, ale zatopily by se jen dvě tři vodotěsné komory. Jenže Titanik se snažil vyhnout ledovci a ten mu dlouze rozřízl pravobok. Tím se zatopilo pět komor a s těmi už loď nemohla vydržet na hladině,“ popsal příčiny nehody.

Na údajně nepotopitelné lodi tehdy cestovalo přes 2200 lidí. Na mnohdy poloprázdných záchranných člunech se nakonec zachránila jen necelá třetina z nich.

První trosky Titaniku objevily týmy Roberta Ballarda a Jeana-Louise Michela 1. září 1985. Samotný trup lodi se našel o den později.

Za nejvzácnější považují dražitelé jídelní lístek z posledního oběda před potopením Titaniku | Foto: ČTK/AP

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme