Zdravotníci připravují nové screeningové programy pro prevenci nemocí

Ministerstvo zdravotnictví chce rozšířit preventivní programy – tzv. screeningy na další choroby. V Česku už podobné projekty několik let úspěšně fungují, třeba na včasný záchyt rakoviny tlustého střeva, prsu, hrdla děložního či novorozenecký screening.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příprava mamografu na vyšetření

Příprava mamografu na vyšetření | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Odborné lékařské společnosti navrhují v tuto chvíli devět dalších screeningů. Například na časný záchyt výdutě břišní aorty, rakoviny prostaty, zlomeniny způsobené osteoporózou, tedy řídnutím kostí, nebo na vyšší prevenci komplikací u diabetiků.

Preventivní programy mají ušetřit nejen peníze zdravotnímu a sociálnímu systému, ale hlavně mají pomoci samotným lidem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dosavadní screenningy fungují. Nové programy plošného vyhledávání pacientů představila Iveta Vávrová

Pokud totiž člověk přichází k lékaři včas, má daleko vyšší šanci, že se uzdraví nebo že bude bez obtíží, které by ho omezily v běžném životě.

Garance kvality

Zavádění nových screeningů bude pod dohledem asi 40 odborníků z různých lékařských oborů. Budou garantovat, že nové preventivní programy budou mít nejvyšší kvalitu.

„Název je Akční plán a jeho cílem je jednak posílit již běžící a standardizované screeningové a preventivní programy, které v České republice máme, tady bych určitě zmínil onkologické screeningy a neonatologický screening,“ přiblížil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Rakovina nemusí být děsivá. Podívejte se, jaká je prognóza u konkrétních diagnóz

Číst článek

„A zároveň vytvořit odborně garantované těleso, které by bylo schopno posuzovat nové pilotní projekty, které v prevenci velmi významně potřebujeme, protože medicína se samozřejmě vyvíjí a i v oblasti prevence je možné startovat, zkoušet a testovat nové projekty.“

„Musí být bezpečný, protože vystavujeme screeningu velkou masu obyvatel, kteří jsou v podstatě zdraví, a vyšetřujeme i zdravé lidi, abychom našli nemocné," řekl dále k projektu Ladislav Dušek.

"A sebelepší screening je úplně k ničemu, když nebude navštěvován a nebude plošně dostupný.“

Zlepšení zdraví i úspora peněz

Dosavadní screeningové programy fungují. Lidé, kteří chodí včas k lékaři, se často vyhnou komplikacím spojených s nemocí.

Léčený pacient bez vážných komplikací má sám méně výdajů a starostí se svým zdravím, ale je i levnější pro stát.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozšíření screeningu k včasnému záchytu některých vážných nemocí mluvil Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky

Velkým problémem je třeba cukrovka. V Česku je skoro milion diabetiků 860 tisíc. Kvůli komplikacím jako jsou infarkty, mrtvice, amputace, nebo selhání ledvin stojí léčba diabetiků náš systém ohromné peníze, říká profesor Milan Kvapil z Fakultní nemocnice Motol.

„Pokud má nemocný s diabetem komplikace, je léčený většinou dlouho, týdny. Diabetici prvního typu v těchto letech, v roce 2012 dostali vyplaceno na invalidních důchodech miliardu sto osmdesát tisíc, diabetici druhého typu něco podobného.“

Do praxe za dva tři roky

Ověřování nových screenigů mohlo začít už v příštím roce a v praxi by se mohly objevit za dva až tři roky.

„Je tady ustavena Národní rada z odborníků, kteří se k tomu budou vyjadřovat, budou tady metodiky,“ říká ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD, podle něhož chce nové programy úřad nejprve otestovat.

„Protože na straně jedné bychom samozřejmě chtěli co nejvíce screeningů, které odhalí závažná onemocnění a zachrání životy, na straně druhé nemůžeme populaci zatěžovat desítkami a desítkami nových programů.“

Ministerstvo chce peníze na nové screeningové programy získat z fondů Evropské unie.

mkp, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme