Uprchlíci před nádražím v Budapešti demonstrovali za vpuštění do vlaků, plánují i hladovku

Stovky uprchlíků protestovaly před nádražím Keleti na východě Budapešti. Úřady nejdříve celé nádraží uzavřely, později ale umožnily provoz vnitrostátních linek. Uprchlíky ale policisté do budovy ani na peróny nevpouštějí. Chtějí tak zabránit, aby stovky přistěhovalců bez dokladů cestovaly dál do Německa a Rakouska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti protestují před Východním nádraží v Budapešti

Migranti protestují před Východním nádraží v Budapešti | Zdroj: Reuters

„Na nádraží Keleti panuje na první pohled normální provoz, na nástupištích se nikdo netlačí, vlaky přijíždí a odjíždí,“ informuje přímo z místa reportér ČRo Vojtěch Berger.

Směrem k východu ale podle něj stojí několik policistů, kteří nevpouštějí dovnitř uprchlíky z předstaničního náměstí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Maďarsko a uprchlíci: téma pro spolupracovníka ČRo G. M. Papucseka a europoslance Pavla Teličku (za ANO) a Jiřího Pospíšila (za TOP 09)

Velká skupina uprchlíků se totiž shromáždila přímo před hlavním vchodem do stanice a poměrně hlasitě, třeba za pomoci bušení prázdných PET lahví, se dožadovali toho, aby je policisté pustili dovnitř.

Pokud protest nepomůže, někteří uprchlíci zvažují vyhlásit protestní hladovku.

Podle nich jim totiž nikdo neříká žádné informace a policisté se k nim údajně nechovají dobře. Největší skupina lidí v tranzitní zóně se tak podle reportéra ČRo shlukuje na nádraží u kanceláře s nápisem Migration Aid, tedy v překladu „pomoc migrantům“. Rozdává se tu jídlo nebo třeba i oblečení.

Maďarští policisté nevpouštějí migranty do vlaků směřujících na západ od včerejška. Lístky si už můžou koupit pouze ti, kteří mají platné doklady a víza. Doteď je v pokladnách prodávali všem migrantům, bez ohledu na to, jestli je pak policisté pustí do vlaků.

Maďarská policie už migranty nepouští do vlaků ani na Východní nádraží

Číst článek

V Maďarsku vyeskalovala uprchlická krize v posledních dnech. Podle europoslance za hnutí ANO Pavla Teličky teď východoevropská země prochází několika zkouškami.

„Maďarsko se jako jedna z mála vstupních zemí maximálně snaží o aplikaci smluvních závazků podle dublinského systému. Svým způsobem brání vnitřní schengenský systém,“ nastiňuje Telička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér ČRo Vojtěch Berger monitoruje uprchlickou krizi v Maďarsku. Komentář připojili Peter Morvay z Denníku N a Tomáš Weiss z FSV UK

Podle něj se snaží nepřenášet tlak uprchlické krize na jiné země. Což jiné státy ne vždy dodržují. Na to upozorňuje i europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil, který zmiňuje, že jen letos přišlo do Maďarsko 150 tisíc migrantů.

„Rozumím rozladění Maďarů, když oni se snaží uprchlíky zadržovat, registrovat je, a pak sami vidí, že Řecko a jiné země tato pravidla nerespektují,“ dodává Pospíšil.

Ke společnému postupu ve věci uprchlické krize vyzvala už dříve německá kancléřka Angela Merkelová. Kvůli krizi s běženci svolala Evropská unie mimořádnou schůzku. Její ministři vnitra a spravedlnosti by se měli sejít 14. září. Diskusi o migrační krizi už naplánovali také premiéři zemí visegrádské skupiny.

Gregor Martin Papucsek, Vojtěch Berger, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme