Je podle vás vhodná současná návštěva prezidenta Zemana v Číně?

2. září 2015
Radiofórum

Prezident republiky Miloš Zeman odletěl na svou druhou čínskou cestu s nemalými ambicemi. Se svými protějšky z Ruska a Číny chce jednat o tvrdším postupu vůči Islámskému státu a situaci v Sýrii.

V rovině hospodářské diplomacie prezident naváže na své předchozí snahy. Podle vlastních slov bude u podpisu několika významných dohod, které zahájí čínskou expanzi v České republice.

O posílení vztahů s Čínou usiluje Česko už rok a půl. Jedním z výsledků je vstup Bank of China na náš trh.

Miloš Zeman jede do říše středu na pozvání čínského prezidenta v souvislosti s oslavami výročí konce 2. světové války v Tichomoří.

Jako jediný prezident Západu se zúčastní i vojenské přehlídky na náměstí Nebeského klidu v Pekingu. Jiní nejvyšší představitelé nebyli pozváni, anebo pozvání odmítli kvůli obavám z čínské vojenské expanze v regionu.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dříve připustil, že se o vhodnosti cesty na pracovní úrovni v unii diskutovalo. Podle premiéra Bohuslava Sobotky však prezidentova cesta českou zahraničí politiku ani českou pozici v rámci Evropské unie nepoškozuje.

Loni v říjnu byl Miloš Zeman kritizován za výroky v čínské televizi. Pravil, že nepřijel, aby Peking poučoval o lidských právech, ale aby se naučil, jak urychlit ekonomický růst a stabilizovat společnost.

Do Prahy se poté vrátil soukromým tryskáčem majitele PPF Petra Kellnera. Premiér Bohuslav Sobotka to označil za politickou chybu.

Jaké jsou české zájmy vůči Číně? Jaké by měly být? Co si od nynější prezidentovy cesty slibujete? A je podle vás vhodná?

autor: luv
Spustit audio