Zeman dorazil do Pekingu. Setká se s čínským prezidentem i s Putinem

Prezident Miloš Zeman zahájil svou pětidenní návštěvu Číny. Do Pekingu přijel na oslavy 70. výročí konce druhé světové války v Asii. Jako jediný prezident ze západních států se zúčastní plánované vojenské přehlídky. Během své návštěvy se má český prezident setkat s čínským i ruským prezidentem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman během návštěvy Pekingu uctil památku českého jezuity Karla Slavíčka

Prezident Miloš Zeman během návštěvy Pekingu uctil památku českého jezuity Karla Slavíčka | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Miloš Zeman z letiště v Pekingu zamířil rovnou na českou ambasádu, kde potvrdil, že Česká republika otevře další generální konzulát v Číně.

Sešel se s budoucím generálním konzulem a navštívil jezuitský hřbitov v centru Pekingu, kde je pohřben český misionář, jezuita Slavíček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miloš Zeman se během své návštěvy sejde s čínským protějškem Si Ťin-pchingem i Putinem

Dnes se Zeman setká také se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem na večeři, která bude předcházet čtvrtečním oslavám a bombastické vojenské přehlídce.

Český prezident už v minulosti řekl, že návštěva Číny představuje podporu hospodářských vztahů. Účastí na přehlídce, kterou mnozí považují za kontroverzní, chce uctít padlé ve druhé světové válce.

Plánované čínské vojenské přehlídky se přitom zúčastní jako jediný prezident ze západních států. Podle analytičky Alice Rezkové z Asociace pro mezinárodní otázky v rámci Evropské unie neexistuje nic, co by bylo možné nazvat jednotnou evropskou politikou vůči Číně.

Česko otevře v západočínském městě Čcheng-tu generální konzulát

Číst článek

„Každý z jednotlivých států se zařizuje po svém. Německo vysílá velvyslance, Velká Británie a Itálie zástupce na ministerské úrovni. Prezidenta pouze Česká republika,“ uvedla Rezková.

Se Zemanem cestuje do Číny například i někdejší slavný fotbalista, dnes ředitel italského klubu Juventus Turín Pavel Nedvěd. V Šanghaji by chtěl založit fotbalovou školu.

Snaha zaujmout Čínu

Každá země se podle ní snaží Čínu nějak zaujmout. „Přirovnala bych to k momentu, kdy Velká Británie oznámila, že se přidá k čínské iniciativě Asijské investiční banky, což řada partnerů nečekala. Čína s touto řevnivostí o její přátelství a investice umí velmi dobře pracovat,“ vysvětlila Alice Rezková.

Ta se domnívá, že účast prezidenta Zemana na čínských slavnostech výročí konce druhé světové války, je významným gestem. „Čína si takový krok cení jako přátelský krok a samozřejmě to reflektuje,“ řekla.

„Je trochu nešťastné, že se tady míchá dohromady uctění obětí druhé světové války s dalšími geopolitickými aktivitami Číny,“ dodala Rezková.

Zeman a Putin o ekonomice

Český prezident se během své návštěvy Číny setká také s ruským protějškem Vladimirem Putinem, který stejně jako on míří do Pekingu na oslavy výročí konce války. Jednat mají o ekonomické spolupráci.

Putin před odletem poskytl rozhovor ruské tiskové agentuře TASS a čínské Sin-chua. Ve zřejmé narážce na Ukrajinu uvedl, že snahy rehabilitovat zločince na jejich pomahače urážejí památku milionů obětí druhé světové války.

Kapitulací Japonska před 70 lety definitivně skončila druhá světová válka

Číst článek

Rusko a Čína byli spojenci v boji proti nacismu a japonskému militarismu a teď jsou spolehlivými partnery v ekonomice, řekl šéf Kremlu.

Peking bojuje se smogem. Úspěšně

Čínská metropole se mezitím v rámci oslav chystá na pompézní vojenskou přehlídku. Připravuje se nejen armádní technika, ale i obloha nad čínskou metropolí.

Čínské úřady dělají maximum pro to, aby nebe nad Pekingem bylo co možná nejčistší. Už týden nepracuje v okolích provinciích více než deset tisíc továren, které obvykle znečišťují ovzduší. Ze stejného důvodu se přerušily práce na devíti tisících staveb.

V celém městě platí přísná regulace pro používání soukromých automobilů, která v praxi znamená, že ulici v Pekingu jsou nebývale prázdné. Díky všem těmto opatřením je množství smogu v ovzduší nejnižší za poslední tři roky a na obloze se objevuje i slunce.

Martin Dorazín, Jaromír Marek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme