Frenštát pod Radhoštěm uspěl s ústavní stížností ve sporu o milionovou pokutu

Smlouvy uzavírané obcí mohou starostové zpřesňovat, pokud jejich zásadní body předem schválili zastupitelé. Řekl to Ústavní soud, který tak vyhověl stížnosti města Frenštát pod Radhoštěm. To vymáhalo smluvní pokutu milion korun po developerovi, který údajně nesplnil podmínky kupní smlouvy na pozemky. Firma tvrdila, že ujednání o pokutě je neplatné, protože ho neschválilo zastupitelstvo, ale jen starosta. Ústavní soud se ale zastal města. O pokutě teď bude rozhodovat okresní soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud v Brně (ilustrační foto)

Ústavní soud v Brně (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Starostové podle dnešního nálezu sice nemohou postupovat zcela na vlastní pěst a nahrazovat sami rozhodování zastupitelstva, jsou ale oprávněni při vyjednávání s druhou smluvní stranou dohodnout podrobnosti. Ujednání, která jsou ve smlouvě navíc, tak nejsou automaticky neplatná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle rozhodnutí Ústavního soudu mohou smlouvy uzavírané obcí starostové zpřesňovat, pokud jejich zásadní body předem schválili zastupitelé

„Pokud starosta ve prospěch obce dojedná další, například zajišťovací instituty, které chrání realizaci toho záměru obce, tak bychom měli být rádi, že taková jednání dělá, a nikoliv konstatovat jejich neplatnost,“ popsala soudkyně Kateřina Šimáčková.

Opačný výklad by byl podle soudkyně Kateřiny Šimáčkové přehnaně formalistický, porušoval by právo na samosprávu.

„Starosta nemůže sám vytvářet vůli obce, pokud však již vůle obce v zásadních bodech vytvořena byla, je starosta oprávněn jednat v intencích takto projevené vůle," uvedla Šimáčková. Zdůraznila, že ve frenštátském případě developer začal ustanovení zpochybňovat až v okamžiku, kdy město začalo vymáhat pokutu, dříve proti smlouvě neměl výhrady.

Podle advokáta Frenštátu Stanislava Kadečky je nález dobrou zprávou pro všechny obce. „Jsme Ústavnímu soudu vděční za to, že odmítl výklad práva, který byl nejen formalistický, ale z hlediska fungování všech obcí zcela nerozumný," uvedl Kadečka.

Zastupitelé schvalují základní parametry

Kdyby musel každý smluvní bod putovat ke schválení do zastupitelstva, znamenalo by to pro obce značnou organizační zátěž. Nyní obvykle zastupitelé schválí jen základní parametry obchodu, detaily už pak řešit nemusí.

Pozemky v centru Frenštátu koupili sourozenci, kteří tam chtěli vybudovat multifunkční domy. Smlouva je z roku 2008, kdy byl starostou města Stanislav Hrabovský.

Smluvní pokutu jeden milion korun začalo město vymáhat kvůli tomu, že příprava stavby nepostupovala v dohodnutých termínech. „Město se snaží dosáhnout toho, aby kupující splnili to, co slíbili," řekl Kadečka.

V kauze musí znovu rozhodovat Okresní soud v Novém Jičíně, který původně žalobu města zamítl. Ústavní soud dnešním nálezem podle Šimáčkové nepředjímá celkový výsledek sporu. Je však jasné, že ostravský soud už nemůže ujednání o smluvní pokutě označit za neplatné.

ČTK, Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme