Zakladatelka Fondu ohrožených dětí o novém vedení: Je mi líto, že se děti z klokánků dávají do ústavů

Fond ohrožených dětí čelí finančním potížím, vláda minulý týden zamítla fondu mimořádné dotace, přesto existuje naděje – fond získal splátkový kalendář. Kdo může za špatné hospodaření? Podle zakladatelky a bývalé šéfka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičkové je na vině novela z roku 2013.

Fond ohrožených dětí má od června nové vedení. „Byla jsem v šoku, že se tohle může stát. V půlnoci před shromáždění mi volal jeden pán, který mi řekl, že se chystá puč. Co s tím, člověk má dělat,“ popisuje pocity ze své rezignace v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovu.

A jak hodnotí práci nového vedení? „Je mi líto, že děti se z klokánků dávají do ústavů, z 22 poboček aby zbylo 8, to se mi zdá moc. Vedla bych to jinak,“ říká. Dodává také, že nesouhlasí s propouštěním lidí, kteří ve fondu pracovali 10 a 15 let a snášeli útrapy se mzdami.


Novela od ledna 2013 nás připravila o více peněz, než je dluh na sociálním pojištění.

Připomíná také, že dva sourozenci ve věku 3 a 5 let se rozvezli do různých ústavů, protože není dostatek zařízení, která berou děti bez ohledu na věk. „Děje se to, kvůli čemu já jsem rezignovala, to mne tedy mrzí,“ podotýká.

Ale proč se fond zadlužil? „Vadí mi, že se řeklo, že máme 120 milionů dluhy, ale 77 milionů z toho není splatných, jsou to dlouhodobé úvěry. Proč existují banky, kdyby to bylo znakem špatného hospodaření? Tyto dlouhodobé dluhy se splácí tak, jak je to stanoveno podle splátkových kalendářů,“ vysvětluje.

Upozorňuje také, že aktuální dluhy vznikly kvůli novele z ledna 2013. Do roku 2012 fond neměl žádné dluhy na odvodech a mzdách, úvěry a půjčky si brali, aby klokánky mohly vůbec vzniknout.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio