Chytré brýle, mluvící tablet… Co dokážou nástroje na zlepšování lidských schopností?

3. září 2015

Inteligentní brýle jsou něco jako mobilní telefon, pomáhají v orientaci a připomínají schůzky. A věděli jste, že tablet umí mluvit lidskou řečí? Používají ho lidé, kteří ztratili hlas – před operací vědci nahrají tisíc slov pacienta do nahrávacího zařízení, a tablet mluví za ně. Tak takové nástroje vymýšlí ve výzkumném centru nových technologií Západočeské univerzity v Plzni. Jaká je budoucnost technologií? A existuje hranice lidského poznání?

Příběh řečové protézy začal na katedře kybernetiky, kde vyvinuli řečový syntetizér – tedy systém, který dokáže přečíst to, co jste do něj napsali. „Pak se stalo, že jsem ležel na ORL v Motole, a viděl jsem lidi, kterým odstranili celý hrtan včetně hlasivek, jak po operaci nejsou schopni komunikovat,“ vysvětluje Jan Romportl, kybernetik z výzkumného centra nových technologií Západočeské univerzity v Plzni.

Tehdy si řekl, že je jejich povinností použít technologie, které jsou k dispozici, nahrát lidi, udělat jim jejich vlastní hlas a nabídnout ho prostřednictvím hlasové protézy. „Kolegové modifikovali stávající algoritmy tak, aby stačilo nahrát tisíc vět 14 před operací, buď v Motole ve speciální místnosti, nebo ve studiu v Plzni. Když se zadaří, tak do 2 měsíců máte vlastní hlas mluvící z tabletu,“ vysvětluje.

Čtěte také

Dodává také, že jedním z cílů do budoucna je nalézt jiný způsob ovládání – aby lidé pouze artikulovali ústy tak, jak byli zvyklí, a systém z kapsy od košile by mluvil jejich hlasem.


Chcete nosit smart glasses? Nejdříve musíte projít dotazníkovou studií – klikněte na stránky moa.zcu.cz a na odkaz do dotazníkové studie. Osobní test je anonymní. „Vybereme 30 lidí, ty oslovíme a budeme s nimi rok spolupracovat ve výzkumu,“ přibližuje Jan Romportl.

V Plzni se mimo jiné zaměřují na oblast vylepšování kognitivních, neboli myšlenkových poznávacích schopností člověka. Kromě výše zmíněné řečové protézy se také zabývají vizuálními smysly, například takzvanými smart glasses.

Koncept chytrých brýlí je podobný záměru Google Glass, který měl fungovat jako osobní asistent, pouze ho připojíte ke svému tělu a on vám bude pomáhat jako prodloužená součást – orientace, upozorňování na schůzky nebo na věci, které si nepamatujete.

„Koncept, který zamýšlíme, je v zásadě stejný, ale používáme brýle jiné značky, protože jsou vhodnější pro experimentální výzkum,“ vysvětluje. Chytré brýle by měli nosit spíše nadšenci, lidé, kteří je nehodí hned do kouta, ale měli je na sobě alespoň hodinu denně po určitou dobu. A mohou být takové brýle nástrojem ke šmírování?

Jan Romportl

„Ochranu citlivých údajů se snažíme řešit v teoretické části projektu, který integruje Západočeskou univerzitu s Národním ústavem duševního zdraví, kde jsou psychologové, psychiatři, s ORL v Motole, ale i s dvěma norskými univerzitami, které zajišťují oblast bioetiky a metod hodnocení vlivu techniky na člověka,“ nastiňuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio