Brambor se na Vysočině urodí až o polovinu méně než obvykle. A budou dražší

2. září 2015
Zprávy z

Bramboráři vyjeli do polí s vyorávači a potvrzují se prognózy z velmi suchého a teplého léta. Když totiž rostliny potřebovaly vodu pro nasazování hlíz, bylo sucho. Výsledkem je u některých pozdnějších odrůd až o polovinu nižší výnos, což je logicky odrazí na ceně.

„Sklizeň začala, do této chvíle mají pod střechou úrodu z asi patnácti hektarů brambor,“ řekla ve vysílání redaktorka Hana Mikulincová, která se přihlásila z Havlíčkovy Borové. Tamní zemědělský podnik patří k největším pěstitelům, tradiční plodinu Vysočiny mají asi na 170 hektarech.

U sadbových brambor není propad tak výrazný, u porostů se totiž chemicky zastavuje růst v okamžiku, kdy jsou hlízy asi pět centimetrů velké. Komplikaci ale letní suché počasí způsobilo u pozdnějších odrůd. „Například odrůda Princes velmi špatně snáší suché počasí, výnos bude podle odhadů až o padesát procent nižší.“

Nižší úroda se rovná vyšší ceně

V běžných letech za kilogram brambor přímo od farmáře zaplatíme tři až pět korun. Letos to bude rozhodně více. Dokonce obchodníci hlízy vykupují za pět až šest korun, což znamená, že i v obchodech zaplatíme mnohem víc, než bývá obvyklé.

Spustit audio