ČNB zřejmě bude oslabovat korunu déle než do konce příštího roku

Česká národní banka (ČNB) by mohla držet slabší korunu k euru déle, než původně oznámila. Na svém blogu to dnes uvedl viceguvernér Vladimír Tomšík. Už v srpnu přitom centrální banka sdělila, že by mohla držet českou měnu nad hranicí 27 korun až do konce příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

Důvodem může být podle Tomšíka snížení očekávaného růstu Číny a jiných rozvíjejících se zemí a s tím spojený pokles cen ropy i dalších komodit.

Tyto faktory mohou snižovat inflaci, kterou centrální banka hlídá především. Proto by ČNB mohla prodloužit intervenční režim do té doby, než budou spotřebitelské ceny výrazněji růst.

S tímto postupem nesouhlasí například ekonomka Markéta Šichtařová z Next Finance: „Já se totiž domnívám, že by případná krátkodobá deflace pro českou ekonomiku nebyla nikterak likvidační.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká národní banka zřejmě bude oslabovat korunu déle než do konce příštího roku

„Navíc se obávám, že čím déle budeme držet intervenční režim, a tedy uměle podhodnocenou českou korunu, tím více se bude odchylovat skutečný kurz české koruny od ,optimálního‘ nebo ,správného‘ kurzu,“ dodává. Ten by se mohl podle Šichtařové pohybovat kolem 24 korun.

Člen bankovní rady Vladimír Tomšík odhaduje, že příští dva roky bude růst české ekonomiky lehce pod třemi procenty, v eurozóně přitom kolem dvou procent. To podle něj není dostatečné na to, aby centrální banka nechala korunu posilovat o víc než jedno nebo dvě procenta ročně.

Udržování slabší koruny není zadarmo. Přesné číslo bude známo až zpětně, například hlavní ekonom ING Jakub Seidler ale spočítal, že za srpen šlo zhruba o 90 miliard korun. Za červenec částku odhaduje na 20 miliard korun.

I při intenzitě intervencí kolem 100 miliard korun měsíčně by podle Seidlera devizové rezervy centrální banky do poloviny příštího roku vzrostly jen zhruba k 70 procentům hrubého domácího produktu.

Existuje jakási psychologická hranice – 85 procent. Jde o úroveň, na které se švýcarská centrální banka rozhodla opustit svůj kurzový závazek a přestala intervenovat na oslabení franku. Na tak velký podíl devizových rezerv k HDP se ale česká centrální banka zřejmě hned tak nedostane.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme