Olympijský vítěz a profesionální mistr světa v boxu Lennox Lewis oslavil padesátku

Přezdívku Lev si anglický boxer Lennox Lewis zasloužil nejen svým klidným stylem, s jakým se rval při zápase, ale i vznešeností, se kterou se k soupeřům v ringu i mimo něj choval. V devadesátých letech byl téměř neporazitelný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boxerské rukavice

Boxerské rukavice | Foto: Fotobanka stock.xchng

Dnes je jednomu z nejlepších boxerů historie v těžké váze Lennoxu Lewisovi 50 let.

Hrál fotbal, basketbal, ale nakonec u Lennoxe Lewise zvítězil box. Mládí strávil v Kanadě, kam se s rodiči odstěhoval a pro zemi javorového listu vybojoval jako amatér zlatou olympijskou medaili v Soulu 1988.

Pak se vrátil do Anglie, kde začal svoji profesionální kariéru, ve které většinu soupeřů knokautoval. Mezi Lewisovi nejpamátnější souboje patří ten z roku 2002, kdy obhajoval titul světového šampiona proti Miku Tysonovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijský vítěz a profesionální mistr světa v boxu a jeden z nejbohatších britských sportovců Lennox Lewis oslavil padesátku

Bitva mezi nimi začala už na tiskové konferenci před zápasem, kde Tyson Lewise kousnul.

„Moje ochranka ho chtěla zastavit, ale on jí proklouzl a potom začala bitka. Všichni se do ní zapojili a pak jsem ucítil bolest na lýtku. Jeho právník se mě pak ptal, jak jsem mezi všemi lidmi mohl vidět, že mě kousl právě Tyson. Odpověděl jsem, že když vidíte Tysona, jak vás kouše do nohy, je to docela jasné,“ vzpomíná na památnou tiskovou konferenci Lewis.

„Byl to divný pocit, člověk mě nikdy nekousl. Nevadí mi, když mě někdo uhodí, dá mi loktem, kopne mě. Ale kousnout, to je docela divoké.“

Lewis Američanovi vše vrátil v samotném utkání. V 8. kole Tysona mohutnými údery knokautoval.

„Chtěl jsem dokázat, že mám stále úroveň. A tento zápas připomněl, že jsem nejlepší boxer na světě. Prý, že se neumím přizpůsobit jeho stylu, ale ukázal jsem, že to zvládnu,“ říkal po utkání Lennox Lewis.

Kariéru ukončil před dvanácti lety, jako mistr světa a jeden z nejbohatších britských sportovců. Velkou část peněz ale posílá na charitu.

Martin Charvát, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme