U budapešťského nádraží Keleti je situace stále napjatá, běženci chtějí odjet

Napětí neopadá u Východního nádraží Keleti v Budapešti. Utábořily se tam odhadem dva až tři tisíce běženců, čekajících na vlaky do západní Evropy. Policisté dostali výrazné posily a podle některých maďarských médií se chystají utečence z okolí nádraží vytlačit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarská policie doprovází syrské běžence v Budapešti

Maďarská policie doprovází syrské běžence v Budapešti | Zdroj: Reuters

Uprchlíci požadují volný odjezd do Německa. Syřané mávali jízdenkami, ale policie jim bez platných víz vstup na nádraží nedovolí. V pondělí přitom úřady jízdu do Německa běžencům umožnily.

Současný postup policie je tak terčem kritiky ze strany migrantů. Maďarská strana se však drží schengenských pravidel, podle kterých nemůže pustit osoby ze třetích zemí na území Evropské unie bez víz, pasu, nebo jiných dokladů povolujících jejich pobyt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situace u nádraží Keleti je stále velmi napjatá, informuj spolupracovník Českého rozhlasu v Budapešti Gregor Martin Papucsek

„Kolem asi 17:30 se začaly množit zprávy, že policie začala zatýkat Syřany a mezi syrským obyvatelstvem propukla panika, protože někteří členové rodiny zmizeli,“ informovala v podvečer z místa česká novinářka Magdalena Sodomková.

Podle neoficiálních informací maďarského deníku Népszabadság je na jedné z kolejí připravený zvláštní vlak, který údajně běžence odveze do sběrného tábora v Debrecíně na východě země.

Česko pustí dál Syřany, kteří požádali o azyl v Maďarsku

Číst článek

Policisté v Budapešti doprovázejí Syřany k regionálnímu vlaku | Foto: Reuters

Syřané protestovali před budapešťským nádražím Keleti | Foto: Reuters

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme