S končícím létem se tenčí sklady palivového dříví. Lidé nenechávají nic náhodě

5. září 2015
Zprávy z

Na začátku září ještě není takové počasí, abychom museli topit v kamnech. Sehnat palivové dříví je ale velkým problémem. Lidé totiž nenechávají nic náhodě, navíc stoupá zájem o vytápění dřevem a sklady kupříkladu v Jihlavě jsou poloprázdné. Situaci zlepšují kůrovcem napadené stromy, které se k jinému účelu než je topení využít nedají.

„Ty předcházející roky jsme v létě neštípali vůbec, letos jsme štípali sice s přestávkami, ale celé léto. O to palivo zájem byl,“ konstatuje šéf městských les Václav Kodet. „Když seženu neštípané dříví, dovedu si ho rozštípat sám, ta sezóna vyjde levněji než s plynem,“ vysvětluje důvody, proč lidé mají stále větší zájem o palivové dříví. Ročně takto zpracují až dva tisíce kubíků.

Kůrovcem napadené stromy jsou pro topení vhodné

Po teplém létě se lesníci potýkají s velmi nebezpečným škůdcem – kůrovcem. Stromy v podstatě schnou ještě stojící v lese a k dalšímu zpracování resp. zpeněžení nejsou vhodné. „My ho zhodnotíme takto. A nejjakostnější dřevo na topení je dřevo ze souší,“ dodává Václav Kodet.

Zákazníci nakupují dřevo většinou po kontejnerech a lesníci jim ho dovezou až domů na dvůr. „Tohle je spotřeba na jedna krbová kamna na celou sezónu,“ ukazuje lesní správce na kontejner, který vyjde asi na osm tisíc korun.

Zpracování dřeva, ilustrační foto
Zpracování dřeva, ilustrační foto
autor: ost
Spustit audio