Maďarsko umožní tisícům uprchlíků odjet do Německa

Maďarsko dovolí uprchlíkům, aby odjeli z Budapešti do Německa. Premiér Viktor Orbán to prohlásil v Bruselu, kde jedná s lídry institucí Evropské unie. Na budapešťském nádraží Keleti žijí v provizorních podmínkách stovky migrantů, další desítky tisíc běženců do Maďarska dále přicházejí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle Orbána musí Maďarsko nejprve všechny migranty zaregistrovat, aby dodrželo platná pravidla.

Uprchlická krize není podle maďarského premiéra problémem Evropy, ale Německa, kam chce drtivá většina migrantů pokračovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na budapešťském nádraží Keleti sleduje novinářka Magdalena Sodomková

„Tohle není evropský problém, je to německý problém. Nikdo z uprchlíků nechce zůstat v Maďarsku, na Slovensku, v Polsku nebo v Estonsku. Všichni chtějí jít do Německa," řekl premiér Orbán. Budapešť jim to proto po provedení registrace umožní.

Německo už dalo dříve najevo, že je ochotné samo posuzovat žádosti o azyl, které předloží uprchlíci ze Sýrie. Ti ve velké většině případů nárok skutečně mají.

Naopak migranti ze zemí jako Kosovo nebo Srbsko neprchají před válkou, mají proto v podstatě nulovou šanci na získání azylu. Následně by měli být vráceni do země původu.

Maďarská policie zastavila v Bicske vlak s uprchlíky, migranti se bouří

Číst článek

Nejdůležitější je podle Viktora Orbána zajistit ostrahu hranic. Obhajoval také výstavbu plotu, který na maďarských hranicích se Srbskem vznikl. Někteří evropští představitelé ale namítali, že hranice zajistit úplně nejde a Maďarsko, Česko i další země by měly ukázat větší solidaritu vůči uprchlíkům.

Například předseda Evropského parlamentu Martin Schulz na Orbána apeloval, aby se Maďaři nezříkali části solidarity a některé běžence přijali. To ale maďarský premiér odmítl.

Policistům prý nedůvěřují

Situace na budapešťském nádraží Keleti se mění každou chvíli. Ráno se maďarská policie stáhla od vchodů do nádražní budovy a asi tisícovka utečenců se dostala dovnitř.

Maďarské železnice ale pak oznámily, že žádné přímé spoje do Rakouska, Česka nebo Německa nevypraví. Před polednem opustil nádraží jeden vlak, ovšem bez předchozího oznámení.

Dálkové vlaky z Česka do Maďarska a zpět končí nově na hranicích se Slovenskem

Číst článek

„Policie umožnila lidem vstup na nádraží. Následoval úprk. Lidé brali to, co měli, sháněli se po svých členech rodiny a snažili se dostat přímo na nástupiště,“ líčí novinářka Magdalena Sodomková chaos, který na nádraží panoval.

Uprchlíci se nahrnuli do vlaku, který pak na nádraží stál několik hodin. Podle Sodomkové ovšem vypukla panika. Někteří migranti se prý obávali, že jde o lest a vlak je má přepravit do jiného uprchlického tábora. Policisté se totiž včera snažili nádraží vyklidit.

Situace na nádraží Keleti na východě Budapešti je stále napjatá | Foto: Reuters

„Musíte si uvědomit, že ti lidé přicházejí ze zemí, jako je Sýrie, a jejich zkušenosti s policií jsou opravdu strašlivé a ukrutné. Policie tam například týrala a mučila lidi. Takže oni jakmile vidí policejní uniformy, obušky a podobně, bojí se. Další věc je, že policistům nedůvěřují,“ vysvětluje Sodomková.

Běženci podle ní dostávají jen kusé informace. „Včera večer přijely vozy s humanitární pomocí a rozdávalo se jídlo, mléko a nějaké sušenky. Většinu této pomoci zajišťují dobrovolníci, kteří se nemohou dívat na to, v jakých podmínkách jsou tady uprchlíci drženi,“ dodává novinářka.

ČRo, Ondřej Houska, Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme