OBRAZEM: Traktory zablokovaly Paříž. Zemědělcům se nelíbí nízké výkupní ceny potravin

Do Paříže se dnes sjelo několik tisíc zemědělců s přibližně 1500 traktory. Protestovali tak proti zemědělské politice vlády a neuspokojivé situaci ve svém sektoru. V důsledku nízkých výkupních cen je prý pro ně stále těžší přežít. Francouzský premiér Manuel Valls už slíbil zemědělcům pomoc. Měli by dostat tři miliardy eur během příštích tří let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stovky těžkých strojů mířily do francouzské metropole po třech hlavních dálnicích od časného rána. Jejich taktika byla brzdit provoz, nechali jen jeden volný pruh – pro sanitky a podobně.

Francouzským zemědělcům se nelíbí nízké výkupní ceny potravin, především vepřového masa a mléka. Hrozí jim prý, že kvůli tomu budou muset uzavírat své podniky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Traktory blokují dopravu v Paříži. Zemědělci upozorňují na svou zoufalou situaci. Situaci na místě sleduje zpravodaj Jan Šmíd

Čtyřicetiletý Francois z Chartres, který přijel se svým traktorem až na Place de la Nation, si myslí, že by vláda měla rozhodnout o fixních cenách, které by byly spravedlivé.

I když protest výrazně zkomplikoval dopravu, zejména v okolí francouzské metropole, většina Francouzů ho podporuje.

Lidé ostatně měli možnost se na situaci připravit, protože protest byl předem ohlášený. Řada z nich proto zvolila jiný způsob dopravy.

Zemědělci jsou prý připraveni jít ve svých krocích ještě dál. Pokud jim vláda nepomůže, budou prý blokovat francouzskou metropoli i několik dní.

Traktory blokují dopravu v Paříži. Zemědělci upozorňují na svou zoufalou situaci | Foto: Reuters

Traktory blokují dopravu v Paříži. Zemědělci upozorňují na svou zoufalou situaci | Foto: Reuters

Traktory blokují dopravu v Paříži. Zemědělci upozorňují na svou zoufalou situaci | Foto: Reuters

Zemědělci v Paříž protestují. Chtějí tak upozornit na svou zoufalou situaci | Foto: Reuters

Jan Šmíd, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme