Oldřich Martinů z Europolu: Pokud státy migraci nezvládnou, tak toho využije organizovaný zločin

4. září 2015

Na internetu existuje na 10 tisíc stránek s radikálními obsahy, které vyzývají k násilí – rychle zanikají, aby vzápětí mohly vzniknout nové. A speciální tým Europolu tyto stránky monitoruje a informuje o nich providery. „Jde o boj s větrnými mlýny, ale provideři naše požadavky respektují a stránky odstraňují,“ vysvětluje zástupce ředitele Europolu Oldřich Martinů.

Internet není nijak regulován a bezpečnostní opatření Europolu jsou více méně reakcí na to, co někde vzniká. To ale neplatí jen pro webové stránky. „Informace z internetu porovnáváme s ostatními, vytváříme analytickou hodnotu, na základě které může jednotlivý stát zatýkat,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Osoby, které připravují teroristický útok, po sobě zanechávají stopu v jiných systémech, například v databázích týkajících se nelegálních zbraní, nebo používají bitcoin. Například jedna z nejrychlejších informací, které Europol po útoku na Charlie Hebdo poskytl, hovořila o transakcích, které osoby provedly před útokem. To pomohlo Francouzům identifikovat teroristy.

Čtěte také

V případě migrační krize se Europol zaměřuje zejména na osoby, které organizují, rekrutují nebo přesvědčují ostatní, aby migrovali – dávají plané sliby, že vše dokáží zařídit, připraví je o všechny peníze, a pak je nechají na pospas ztráty života někde ve Středozemním moři. „Na druhé straně nám pořád chybí hodně informací právě z třetích států, nemůžeme být tak účinní, jak bychom chtěli být,“ podotýká.


71 miliard eur – tolik vygeneroval za půl roku jeden pašerácký gang. Od začátku roku členské státy EU za podpory Europolu identifikovaly 30 tisíc osob, které mohou být považovány za pašeráky.

K náboru uprchlíků zakládají cestovní kanceláře

Ale pokud se přesto podaří rozkrýt pašeráckou síť, co se stává s penězi, pokud se je podaří zadržet? „V rámci trestního řízení se postupuje podle trestního řádu, takže propadnou státu,“ vysvětluje. Jde ale o velmi lukrativní a zároveň těžce odhalitelný zločin, velké peníze pak pašeráci mohou investovat do dalších činností.

„Založí personální agenturu nebo cestovní kancelář, ale přitom náborují uprchlíky nebo osoby, které jsou zneužívány na trhu s bílým masem,“ říká.

Samotní přistěhovalci se pak mohou stát oběťmi trestné činnosti, ale existuje také velké riziko, že budou zapojeni do organizovaného zločinu jakéhokoliv druhu, a to pokud nebudou mít přístup ke vzdělání, nebudou začleněni do většinové společnosti nebo se nestanou součástí zdravotního a sociálního systému.

Uprchlíci se na východním budapešťském nádraží Keleti dožadují toho, aby mohli pokračovat v cestě do Německa, a často již mají dokonce zakoupené jízdenky na vlak

„Pokud státy nebudou schopni migraci zvládat v rámci legálních systémů, tak toho bude chtít využít právě organizovaný zločin,“ říká, a v té souvislosti připomíná například zneužívání k prostituci nebo obchodování na trhu s bílým masem.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio