Topení plynem a elektřinou bude letos levnější, domácnosti ušetří tisíce

Léto ještě není u konce a Češi se už začínají pomalu připravovat na topnou sezonu. Větší počet objednávek teď mají třeba prodejci palivového dřeva i kominíci. Dobrou zprávou je, že za zemní plyn a elektřinu by letos mohly domácnosti výrazně ušetřit, a to až v řádech tisíců korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Topení - regulace teploty

Topení - regulace teploty | Foto: Ladislav Bába

Viktor Puci pracuje jako kominík. Ještě před měsícem měl jen pár objednávek týdně, teď jeho telefon zvoní skoro nepřetržitě. Za den pak obejde až osm domů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi se připravují na tonou sezónu. Kolik za ni zaplatí, zjišťovala Zuzana Švejdová

Každý komín musí mít totiž ze zákona revizi minimálně jednou do roka. Spousta lidí si ale komín nenechá zkontrolovat před zimou vůbec, a vystavují se tak riziku.

„Usazuje se tam popílek, spaliny odcházejí jenom úzkou štěrbinou a v podstatě by brzo mohlo dojít k udušení majitele bytu,“ upozorňuje Viktor Puci.

K nejlevnějším způsobům vytápění patří dřevo. Oproti loňsku se jeho cena nezvýšila, s blížící se zimou se ale zásoby prodejců zmenšují a ceny rostou.

„Největší zájem mají lidé o tvrdé dřevo - dub, buk a habr z tvrdých listnáčů. Za sypaný metr krychlový naštípaného měkkého dřeva je to 900 a za naštípaný metr krychlový tvrdého dřeva je to 1150 korun,“ upřesňuje prodejce dřeva z okolí Prahy.

Zahájení a ukončení topné sezony stanoví vyhláška ministerstva průmyslu a obchodu č. 194/2007 Sb., která ji definuje jako období mezí 1. září a 31. květnem. Teplo se ale domácnostem začne dodávat až tehdy, kdy venkovní teplota po dva dny po sobě klesne pod 13°C a předpověď se zvýšením nepočítá. Pro ukončení sezóny pak platí analogické pravidlo.

Ceny by mohly dál klesat

Oproti minulému účtu letos většina lidí ušetří, a to i v řádech tisíců korun. Pomohla tomu i mírná zima, vysvětluje ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

„V případě elektřiny bych hovořil o úspoře konečné celkové ceny do pěti procent. V případě zemního plynu tam je potenciál úspor podstatně výraznější, úspora může přesáhnout deset procent,“ říká Gavor s tím, že příští rok by navíc mohly ceny klesat dál.

Nejvíc českých domácností, skoro jeden a půl milionu, topí zemním plynem. Zájem ale roste hlavně o hnědé uhlí. Za metrák lidé zaplatí v průměru okolo 300 korun.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme