Visegrádská čtyřka bude v Praze hledat společnou řeč v otázce uprchlíků

Premiéři zemí visegrádské čtyřky dnes v Praze proberou uprchlickou krizi. Zatímco Francie a především Německo prosazují kvóty na přerozdělení uprchlíků pro jednotlivé státy Evropské unie, Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko je zatím odmítaly. Evropská unie proto summit ostře sleduje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běženci odpočívají v budapešťském metru nedaleko nádraží Keleti

Běženci odpočívají v budapešťském metru nedaleko nádraží Keleti | Zdroj: Reuters

Visegrádská čtyřka rozladila před časem západní Evropu skromnými návrhy na počet uprchlíků, které přijme: Česko 1500, Polsko 2000 uprchlíků a Slovensko jen 200 křesťanských uprchlických rodin.

Například sousední Rakousko ale jen letos čeká příchod 80 tisíc uprchlíků a na severní sousedy tlačí, aby pomohli víc. Rakouský kancléř Faymann se kvůli tomu příští týden sejde se slovenským a českým premiérem.

„Uprchlíkům, kteří utíkají před válkou a kteří se nemají kam vrátit, je třeba pomoci, ale není možné, aby Evropa byla zcela otevřená bez jakýchkoliv bariér ekonomickým migrantům,“ řekl před dnešním summitem šéf české vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Evropa musí mnohé změnit, řekl k uprchlické krizi premiér Sobotka pro ČRo

Číst článek

Místo přijímání běženců na svém území dávají středoevropské státy přednost vytvoření center pro uprchlíky na vnější hranici schengenského prostoru.

Bude střední Evropa i nadále ostrovem odporu proti kvótám?

Navenek tedy premiéři V4 přijíždějí do Prahy s jasnou pozicí proti kvótám. Obvykle dobře informovaný deník Financial Times ale naznačuje, že se visegrádská jednota začíná drolit.

S odvoláním na maďarské a české úředníky a diplomaty list tvrdí, že Praha i Budapešť začínají kvóty znovu brát v potaz jako část řešení migrační krize.

Maďarský premiér Viktor Orbán sice kvóty stále považuje pouze za lákadlo pro další uprchlíky mířící do Evropy, ani on už ale nemluví o kvótách jako o šílenství, jako to dělal před časem. Právě Maďarsku přetíženému počtem migrantů, kteří tam proudí z jihu, by kvóty ulevily od velké části uprchlíků.

Výsledkem pražské schůzky by mohla být i výzva k mimořádnému summitu Evropské unie k uprchlické krizi.

Německo znovu žádá pevné kvóty pro přijímání uprchlíků uvnitř EU

Číst článek

ČRo, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme