Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalů Dvořákova Praha a Struny podzimu

10. září 2015

Pozvání Jany Vašatové přijal Marek Vrabec, umělecký ředitel dvou významných českých festivalů – Dvořákovy Prahy a Strun podzimu. Co je pro tyto dva hudební svátky typické?

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Jak se profilují a čím přitahují naše i zahraniční návštěvníky? Marek Vrabec je hudební organizátor a impresário, festival Struny podzimu 1996 zakládal a dodnes vede, od roku 2013 se stal rovněž uměleckým ředitelem mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha.

Festival Struny podzimu patří setkávání světa jazzu, klasické hudby a world music. Výrazný dramaturgický rukopis a originální programový koncept festivalu přispěl k tomu, že je festival Struny podzimu považován za jeden z nejinovativnějších hudebních podniků v České republice.

Festival Dvořákova Praha nese rovněž výrazný Vrabcův rukopis a přichází s novou programovou koncepcí. Na základě zkušeností, které získal na ročním pobytu na John F. Kennedy for the Performing Arts ve Washingtonu, D.C., pořádá od roku 2010 také donátorské Jarní Gala pro Struny podzimu, které cílí na individuální mecenáše a upozorňuje formou prestižní společenské a kulturní akce na nutnost spolufinancování kultury ze soukromých zdrojů.

V roli producenta realizoval několik mezinárodních koprodukcí, jím produkovaná nahrávka Zelenkova oratoria Sub Olea Pacis obdržela v roce 2000 MIDEM Classical Award. Marek Vrabec také přednáší pro DeVos Institute washingtonského Kennedyho centra a příležitostně na pražské AMU.

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio